Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че преговорите с

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че преговорите с
Коментари Харесай

Турция възобновява преговорите с Швеция и Финландия за НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи през днешния ден, че договарянията с Швеция и Финландия за тяхното участие в НАТО ще бъдат обновени на 9 март след забавянето през януари поради митинг, на който бе изгорял Корана, съобщи Българска телеграфна агенция. Чавушоглу съобщи, че срещата ще се състои в Брюксел и на нея ще бъде разисквано осъществяването на меморандума, подписан с двете скандинавски страни.

Чавушоглу повтори през днешния ден, че е невероятно Турция да утвърди кандидатурата на Швеция без да види, че се подхващат съответни стъпки, заяви Анадолската организация.

По отношение на участието на Финландия и Швеция, позицията на Турция е ясна и транспарантна, съобщи Чавушоглу на конференция с унгарския външен министър Петер Сиярто, който дойде в Анкара в символ на взаимност след земетресенията на 6 февруари в Турция.

Напомняйки, че тероризмът е една от двете основни закани за НАТО, Чавушоглу сподели, че чака двете северни страни да отговорят на загрижеността на Анкара във връзка с битката с тероризма.

Откакто бе подписан тристранен меморандум на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни 2022 година, няма задоволяващи стъпки, подхванати от Швеция, сподели Чавушоглу. Не е допустимо да кажем " да " на участието на Швеция в НАТО без да бъдат подхванати тези стъпки, съобщи турският външен министър. Той сподели също, че кандидатурите за участие в НАТО на двете страни може да се преглеждат поотделно, тъй като Турция е по-позитивна към процеса на присъединение на Финландия, заяви Анадолската организация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР