Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и американският държавен секретар Майк

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и американският държавен секретар Майк
Коментари Харесай

Помпейо и Чавушоглу обсъдиха в Санто Доминго напрежението в Източното Средиземноморие

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и американският държавен секретар Майк Помпейо разискаха напрежението сред Турция и Гърция поради оспорвана територия в източно Средиземно море, предадоха международните организации.

След срещата в Санто Доминго* Помпейо съобщи в Туитър, че двамата водещи дипломати са разискали " незабавната потребност от понижаване на напрежението ". В столицата на Доминиканската република през днешния ден се състоя церемонията по встъпване на служба на президента Луис Абинадер.

По-късно Чавушоглу съобщи на конференция, че е изложил пред държавния секретар на Съединени американски щати " справедливата идея " на Турция в района. Анкара " ще продължи да пази ползите си ", акцентира той.

Освен това двамата са разискали обстановката в Либия и са решили да не престават консултациите по въпроса на ниво специалисти.

В четвъртък Франция, чиито връзки с Турция са обтегнати през последните месеци, укрепи военното си наличие в Източно Средиземно море, подкрепяйки Атина, напомня Франс прес. В петък външните министри на страните от Европейски Съюз се срещнаха в Брюксел, с цел да призоват за деескалация.

Междувременно заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Дейвид Хейл съобщи, че страната му желае по-тясно съдействие в създаването на находища на природен газ в " стратегически значимото " Източно Средиземноморие и поддържат правото на Република Кипър да експлоатира находищата на въглеводороди в свои териториални води, съобщи Асошиейтед прес.

Хейл е декларирал, че създаването на въглеводородите има за цел " да подсигурява устойчива енергийна сигурност и стопански разцвет в Средиземноморието ", заяви посолството на Съединени американски щати в Кипър.

Съобщението бе оповестено след среща на Дейвид Хейл и кипърския външен министър Никос Христодулидис, на която е било разисквано " възходящото стратегическо значение " на Източното Средиземноморие, както и последните развития в района, в това число разрушителния гърмеж в столицата на Ливан на 4 август.

 Турция захапа Байдън: Нашата независимост не са бисквитките на твоята изборна акция Виж още

Анкара срещу Байдън

Чавушоглу насочи рецензии против Джо Байдън, бъдещия кандидат-президент на Демократическата партия на Съединени американски щати. През декември предходната година Байдън съобщи пред в. " Ню Йорк таймс ", че Съединени американски щати би трябвало да заемат друга позиция по отношение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с цел да покажат, че поддържат управлението на опозицията.

Записът от тази среща обаче закупи огромна известност в Турция и провокира гневни реакции против Байдън.

Чавушоглу упрекна Байдън, че е " предложил да се смени тактиката, тъй като Съединени американски щати към този момент са опитвали да извършат прелом в Турция ".

Турски представители към този момент са упреквали Вашингтон, повече или по-малко намерено, че стои зад несполучливия опит за прелом в Турция на 15 юли 2016 година, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР