Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще предприеме

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще предприеме
Коментари Харесай

Ердоган повтори, че Турция ще предприеме нова военна операция в Северна Сирия


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще предприеме нова антитерористична интервенция в Северозападна Сирия за пречистване на провинциите Тал Рифат и Манбидж от терористи от Сирийските кюрдски сили за отбрана на народа (СЗН), съобщи в. " Хюриет дейли нюз ".

" Ние пристъпваме към нов стадий в решението ни за основаването на зона за сигурност на дълбочина 30 километра по продължение на нашата южна граница. Ние ще прочистим Тал Рифат и Манбидж от терористи ", съобщи Ердоган в изявление пред парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

Турският президент даде обещание, че интервенциите " поетапно " ще се разширят към други региони.

Преди повече от седмица Ердоган разгласи, че Турция ще стартира скоро нова военна интервенция в Северна Сирия, с цел да се опълчи на терористичните закани, които по думите му произтичат от южната граница на страната.

От 2016 година до момента Турция е направила няколко огромни военни интервенции в Северна Сирия. Офанзивите бяха ориентирани основно против подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), които Анкара преглежда като отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Същевременно Съединени американски щати и други западни страни преглеждат СЗН като съдружник в битката против групировката " Ислямска страна ".

Последната интервенция на Турция бе извършена в края на 2019 година и докара до основаване на безвредна зона в регион сред Тал Абияд и Рас ал Айн вследствие на два меморандума за съгласие със Съединени американски щати и Русия, отбелязва в. " Хюриет дейли нюз ". В последно време Турция се оплаква от засилена терористична активност на СЗН в Северозападна Сирия и упорства Вашингтон и Москва да съблюдават протоколите от 2019 година

Ердоган разгласи като нови цели на възможна турска интервенция провинциите Тал Рифат и Манбидж, макар че първата е в огромна степен под контрола на съветско военно наличие, а втората - на американски бойци.

" Ще забележим кой ще поддържа законните стъпки на Турция, отнасящи се до нейната сигурност, и кой ще се опълчи на тях ", сподели Ердоган.

Ердоган разгласи решението на Турция за предприемане на нова антитерористична интервенция в миг, когато е подложена на напън от Съединени американски щати и водещи европейски сили за приемане на Швеция и Финландия в НАТО, показва " Хюриет дейли нюз ".

Анкара възразява против кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия, обвинявайки двете скандинавски страни в толериране и поддръжка на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В изявлението през парламентарната група през днешния ден Ердоган подлага на критика европейски страни, в това число Франция, Германия и Нидерландия, както и Швеция и Финландия, за това, че позволяват действия на ПКК на тяхна територия, и ги предизвести да се откажат от тази политика. На съвещанието на парламентарната група е бил показан и видеоклип, показващ действия на ПКК в съвсем всички европейски столици.

" За нас тези, които поддържат тези терористи, не са по-различни от терористите с ръце в кръв, които избиват бебета, деца, дами и цивилни ", е добавил той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР