Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще бъде

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще бъде
Коментари Харесай

Ердоган обяви старта на проекта „Истанбулски канал”

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че скоро ще бъде оповестена социална поръчка за построяването на мегапроекта „ Истанбулски канал ”, който ще свързва Черно море и Мраморно море, облекчавайки трафика през Босфора.

По-рано Ердоган съобщи, че Конвенцията от Монтрьо за режима на прекосяване на кораби през Босфора няма да се ползва за проектирания “Истанбулски канал ”. Както означи пред РИА Новости посланикът на Руската федерация в Турция Алексей Йерхов, съществуването на спомагателен воден път сред Черно море и Мраморно море няма да промени интернационалния юридически режим на Конвенцията от Монтрьо.

“Във връзка с плана „ Истанбулски канал ” ние организирахме всички типове проучвания, в това число геоложки и хидрологични изследвания, проучихме прогнозите за трусове. Повече от 200 учени от 11 университета и 34 промишлености изследваха този план. Ние сме взели решение за неговото осъществяване и в най-скоро време ще обявим публичната поръчка ”, сподели Ердоган, говорейки в Истанбул.

За първи път той приказва за опцията за основаване на нов канал, който ще свързва Черно и Мраморно море през 2011 година в качеството си на министър-председател на Турция. Проектът за създаване на тази нова морска артерия, в случай че бъде осъществен, ще бъде най-голямата инфраструктурна самодейност в турската история и ще понижи фрапантно транспортния трафик през Босфора. Министърът на превоза и инфраструктурата на страната съобщи, че се чака приходите от употребата на „ Истанбулски канал ” да доближи 1 милиард $ годишно. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР