Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руският президент Владимир

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руският президент Владимир
Коментари Харесай

Ердоган: Русия поставя две условия за възобновяване на зърнената сделка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че съветският президент Владимир Путин е сложил две условия за осъществяване преди вероятно възобновяване на контракта за зърнената договорка, оповестяват турските медии.

„ Условията, които съветският президент сложи особено, са обезпечаване на прехвърлянето на средствата от продажбите по договорите, от една страна, а от друга - застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното ”, съобщи Ердоган в самолета на връщане от срещата с Путин през вчерашния ден в Сочи пред турски публицисти, които го придружаваха по време на еднодневната аудиенция.

По думите на Ердоган, представен от осведомителния уебсайт Хаберлер, първото изискване се отнася до това съветската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде обвързвана към системата за разплащания SWIFT. В момента съветските банки заради глобите са сложени отвън системата.

„ Второто изискване е корабите да бъдат застраховани, с цел да транспортират артикули до Европа или други пристанища. Поради глобите основаната във Англия застрахователна компания не застрахова корабите, защото съветските банки са изключени от системата SWIFT. Тези две неща, а точно съветската страна да получава парите от продажбите и да се обезпечи застраховането на корабите би трябвало да се осъзнаят. Без тяхното осъществяване няма да е допустимо да се продължи договорът по зърнената договорка “, уточни Ердоган.

„ Путин сподели, че до момента в който Европа не извърши дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос. Засега обмисля разновидността да изпрати 1 млн. тона зърно на 6 страни. Предложи такава една договорка да  обсъдим взаимно с  Катар ”, заяви Ердоган.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР