Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че конвенцията от Монтрьо

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че конвенцията от Монтрьо
Коментари Харесай

Ердоган: Конвенцията Монтрьо няма да важи за новия канал Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че конвенцията от Монтрьо за режима на прекосяване на кораби през пролива на Босфора няма да важи за проектирания канал " Истанбул " сред Черно и Мраморно море, заяви РИА Новости.

По-рано Ердоган съобщи, че има желание да преведе офертите за строителство на канала " Истанбул ", който, съгласно него " ще в профил опасността от екологична и софтуерна злополука на Босфора ".

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу излезе против този план и прикани да се организира референдум. Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калин съобщи, че прекосяването на кораби по канала " Истанбул " ще бъде в сходство с конвенцията от Монтрьо по Босфора.

Припомняме, през вчерашния ден пред ДПА кметът на Истанбул показа своите възражения против градежа на новия канал, който се възнамерява да минава през язовира Сазлъдере в европейската част на Истанбул и доста покрай езерото Теркос на север, които обезпечават съвсем 29 % от водните потребности на Истанбул.

Те ще бъдат изгубени, откакто солената вода се смеси с питейната, съобщи кметът Екрем Имамоглу и предизвести, че огромна част от Истанбул ще остане без вода, а наоколо няма различен източник.

Истанбул " ще изгуби повърхностни и подземни водни запаси вечно ", счита Имамоглу. Той цитира възражения на учени, съгласно които планът би довел до загуба на милиони квадратни места горски и аграрни земи.

По думите му с новия канал осем милиона души ще бъдат сложени в капан в сеизмичен регион, какъвто е Истанбул. Те ще се озоват на остров, счита Имамоглу.

Според него планът крие още инфраструктурни и екологични опасности, и ще коства доста скъпо на града и на данъкоплатците.

Имамоглу прикани жителите на Истанбул да внесат възразят против плана в министерството на околната среда и градоустройството, което в понеделник към този момент утвърди оценката за влияние на плана върху околната среда.

На същия ден кабинетът на Имамоглу се отдръпна от протокол, подписан през 2018 година сред държавното управление и някогашния кмет на града, който беше от ръководещата Партия на справедливостта и развиването на Ердоган.

" Ние преглеждаме канала " Истанбул " като опция на Босфора. При него няма никаква връзка с (конвенцията от) Монтрьо.

Каналът ще работи като водна артерия на Турция ", съобщи Еродаган, излизайки в Анкара пред Регионалните отделения на Партията на справедливостта и развиването в Турция.

Конвенцията от Монтрьо дефинира режима на черноморския проток Босфора и Дарданелите. Конвенцията резервира свободното прекосяване за комерсиалните кораби от всички страни както в спокойно, по този начин и във военно време.

Единствено режимът на прекосяване на военните кораби е друг във връзка с черноморските и нечерноморските страни. За военните кораби на страните, които нямат изход на Черно море има ограничаване за класа на кораба и периода на престояване.

Първи за опцията за основаване на новия канал, който съединява Черно и Мраморно море съобщи още през 2011 година Ердоган, тогава - предстоящ министър председател на Турция. Проектът на строителството на новата морска артерия, която заобикаля Босфора в тази ситуация с неговата реализация стана най-мащабната инфраструктурна самодейност в историята на Турция и разрешава внезапно да намалеят транспортната натовареност на Босфора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР