Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да
Коментари Харесай

Ердоган готов да изпрати войски в подкрепа на правителството в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е подготвен да изпрати войски в Либия, в случай че това бъде поискано от интернационално приетото държавно управление в Триполи.
" По въпроса с изпращането на бойци... Ако Либия насочи такова искане към нас, можем да изпратим военния си личен състав там, изключително след ударите по съглашението за военна сигурност ", сподели той в телевизионна поява, представен от AFP.
Турция подписа военно съглашение предишния месец с държавното управление на Либия, ръководено от премиера Файез ал Сарадж. Това стана след известия в медиите, че Русия е изпратила 200 наемници в поддръжка на военния началник Халифа Хафтар, който се стреми да смъкна държавното управление, учредено в Триполи.
Русия отхвърли отчетите, само че Ердоган сподели: " Има компания от Русия (в Либия), наречена Вагнер. В тази акция са изпратени чиновници по сигурността. "
Групата Вагнер частна охранителна компания в сянка и се счита, че хиляди нейни реализатори в мироопазващи задачи са забъркани в непознати спорове от Сирия през Украйна до Централноафриканската Република.
Едновременно с военната договорка Турция подписа и противоречиво съглашение за морска пълномощия със Сарадж, което дава необятни права на Турция за изследване на петрол в Средиземноморието.
" С начертаната нова линия (от морското споразумение) ще предприемем стъпки за отбрана на ползите на Либия, Турция и ТРСК (Турска Република Северен Кипър). Това е в сходство с интернационалното право ", сподели той.
Против договорката твърдо се оповестиха Гърция, Кипър и техните европейски сътрудници, съгласно които тя нарушава морските права на островите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР