Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна да бере плодовете на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна да бере плодовете на
Коментари Харесай

Ердоган вече трупа ползи от вдигнатото вето

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган стартира да бере плодовете на отстъпката, която направи, вдигайки ветото против Швеция и Финландия за присъединението им в НАТО. Алиансът предложения двете страни да се причислят публично в сряда, а в същия ден администрацията на Джо Байдън разгласи, че поддържа евентуална договорка с Анкара за продажба на американски изтребители F-16.

Селест Уоландър - помощник-секретарят на защитата на Съединени американски щати по въпросите на интернационалната сигурност – съобщи, че мощните турски отбранителни качества ще подкрепят защитната линия на НАТО. Междувременно Байдън се срещна с Ердоган на събитието на върха на Алианса в Мадрид. Това се случи, откакто Турция подписа бързо съглашение с Финландия и Швеция двете скандинавски страни да подхващат стъпки против Кюрдската работническа партия и против тероризма.

Ердоган дълго време блокираше пътя на Стокхолм и Хелзинки към НАТО. Анкара приема Кюрдската партия за терористична и подтикна останалите членки от Алианса да възприемат по-сериозно тази опасност и да отчетат централната позиция на Турция. В последна сметка Швеция и Финландия дадоха обещание съответни стъпки и законови промени, което удовлетвори Ердоган.

Байдън го възнагради за значимото решение, давайки зелена светлина на чиновниците на администрацията си да заявят поддръжка за рационализация на турските военно-въздушни сили, написа „ Гардиън “. Американският президент благодари на Ердоган и за опитите му да посредничи за съглашение сред Организация на обединените нации и Русия за повдигане на черноморската обсада, което да разреши износа на украинско зърно. Москва съобщи пред Организация на обединените нации, че е подготвена да изнесе 25 милиона тона зърнени култури от тежко минираното пристанище на Одеса (все още под украински контрол). Това би станало с „ безвредни конвои “ и под егидата на Анкара.

Селест Уоландър разяснява модернизацията на военно-въздушните сили на Турция с думите, че Вашингтон поддържа Анкара в това отношение, „ тъй като ще е от изгода за сигурността на НАТО, а оттова и за американската сигурност “. „ Плановете се преглеждат. Нужно е да преминат през целия контрактуван развой “, означи тя.

Турция изиска още през октомври да закупи от Съединени американски щати 40 изтребители F-16, създадени от Lockheed Martin, както и близо 80 модернизационни комплекта за самолетите в турските хангари. Вашингтон до момента не бяха изразявали открита позиция по отношение на продажбата, като се изключи изказванието, че тя би трябвало да премине през „ юридически процедури “. Представители на Съединени американски щати отхвърлят, че Пентагонът е сключил съглашение с Турция за изтребителите единствено при изискване за повдигане на ветото над Швеция и Финландия за НАТО.

Вашингтон съобщи, че Конгресът ще има последната дума по договорката. Продажбата на изтребителите е противоречива, защото Турция закупи съветска система за противовъздушна защита C-400, която съгласно доста американски сенатори е несъвместима с участието в НАТО.

Анкара употребява договорката с Швеция и Финландия, с цел да изиска незабавното изгонване от Швеция на група кюрди и поддръжници на духовника Фетулах Гюлен, упрекван от Ердоган за образуване на несполучливия прелом от 2016 година В съглашението, подписано в Мадрид, водачите на скандинавските страни дадоха обещание да не поддържат кюрдската партия ПКК, нито сирийските ѝ групировки YPG.

Министърът на правораздаването на Турция Бекир Боздаг изиска екстрадиция на 33 души, обвинени в тероризъм, намиращи се на територията на скандинавските страни. Шведският външен министър Ан Линде внесе кардинално конкретизиране: „ Няма да се съгласим на никакви екстрадиции, в случай че няма доказателство за терористична интензивност. Няма причина кюрдите да се опасяват за човешките и демократичните си права и да считат, че те са под риск “.

Споразумението включва наредба за взаимен комитет за осъществяване, който да следи договорката, само че меморандумът остава политическо съглашение, а не правно обвързващ интернационален контракт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР