Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замени финансовият министър на страната

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замени финансовият министър на страната
Коментари Харесай

Ердоган замени финансовия министър на Турция с поддръжник на ниските лихви

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган размени финансовият министър на страната със последовател на неговата политика на ниски лихвени проценти, съобщи Ройтерс.

Държавният глава е назначил Нуреддин Небати на поста министър на финансите, откакто неговият предходник Лютфи Елван е освободен от отговорностите си, оповестяват локалните медии. Рокадата идва в миг, в който турската лира поевтиня до рекордно ниски равнища на фона на опасенията към икономическата политика на страната. Към 11:40 часа българско време един щатски $ се разменя за 13,4093 турски лири.

Небати, който е заместник-министър на финансите от 2018 година, похвали предходната седмица устрема на Ердоган да понижи лихвените проценти в страната и съобщи, че Турция от години се е опитвала да приложи политика на ниски лихви, само че е не е успявала поради мощна съпротива.

„ Този път ние сме решени да го реализираме “, написа той в Twitter, като добави, че „ няма проблеми “ с поддържането на актуалните ниски лихвени проценти при настоящите пазарни условия.

От септември насам Централната банка на Турция понижи лихвения си % с 400 базисни пункта, сваляйки главната ставка на 15% - доста под инфлацията от близо 20%

Оттеглянето на Елван беше предстоящо и дискутирано от медиите и опозиционните политици и съставлява следващия стадий от акцията на Ердоган против последователите на по-високите лихви. Турският президент уволни три шефа на централната банка на страната от средата на 2019 година насам.

Подобно на някогашния гуверньор на Турската централна банка Наджи Агбал, който беше уволнен през март, Елван поддържаше „ по-рестриктивните политики за ръководство на търсенето и бе по-фокусиран върху намаляването на инфлацията “, разяснява Мурат Унур от Goldman Sachs.

„ В резултат на това оставката му евентуално ще бъде призната отрицателно от пазара, който вижда нуждата от стягане на политиката “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР