Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва в кръг от

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва в кръг от
Коментари Харесай

Ердоган се среща с лидерите на Швеция и Финландия преди форума на НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще взе участие в кръг от диалози с водачите на Швеция и Финландия, както и на НАТО във вторник преди срещата на върха в Мадрид, заяви през днешния ден представителят на турския президент Ибрахим Калин.

Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Но кандидатурите срещнаха опозиция от страна на Турция, която е ядосана от поддръжката, която съгласно нея Хелзинки и Стокхолм оказват на кюрдските бойци и оръжейното ембарго, наложено на Анкара.

В изявление за телевизионния канал Haberturk, Калин съобщи, че той и заместник-министърът на външните работи Седат Онал ще участват и на още един кръг от диалози с шведската и финландската делегация в Брюксел през днешния ден.

" По искане на генералния секретар на НАТО в Мадрид ще има четиристранна среща на високо ниво на водачите с присъединяване на нашия президент ", сподели той.

Калин съобщи, че наличието на Ердоган на диалозите с Швеция, Финландия и НАТО във вторник " не значи, че ще създадем крачка обратно от нашата позиция ".

Той съобщи, че Турция и скандинавските страни значително са постигнали единодушие по противоречивите въпроси и ще бъдат в по-добра позиция в Мадрид, в случай че съумеят да реализират единодушие по тях по време на диалозите в понеделник.

" Доведохме договарянията до избрана точка. Не е допустимо да създадем крачка обратно тук ", сподели още той за диалозите в понеделник.

По-рано този месец Турция съобщи, че документите, които е получила от Швеция и НАТО в отговор на по-ранните писмени претенции, които е показала на двамата претенденти, надалеч не дават отговор на нейните упования и че преди всички договаряния би трябвало да бъдат отстранени турските опасения.

По-рано Анкара съобщи, че не гледа на срещата на върха в Мадрид като на краен период.

Лидерите на НАТО ще се съберат в Мадрид на 29-30 юни. Всяко участие в НАТО изисква утвърждението на всички 30 членове на алианса. Турция е съдружник на НАТО от повече от 70 години и разполага с втората по величина войска в алианса./БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР