Турският президент Реджеп Тайип Ердоган помилва седем бивши висши военни,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган помилва седем бивши висши военни,
Коментари Харесай

Ердоган помилва бивши военни, участвали в държавния преврат през 1997 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган помилва седем някогашни висши военни, наказани на пожизнен затвор поради свалянето на държавното управление през 1997 г . Това съобщи Асошиейтед прес.

Бившите генерали бяха помилвани заради здравословни проблеми и напредналата им възраст.

Те бяха наказани на пожизнен затвор през 2018 година поради ролята си в акцията, ръководена от просветските военни на Турция, принудила тогавашния министър председател Неджметин Ербакан да подаде оставка. Присъдите им бяха доказани от апелативен съд през 2021 година

Свалянето на държавното управление по-късно беше наречено " постмодерен прелом " в Турция , защото за разлика от предходни военни преврати в страната, не бяха употребявани танкове или бойци. Правителството на Ербакан беше сменено от коалиция, номинирана от президента.

По време на свалянето на Ербакан армията беше обезпокоена от напъните му да увеличи известността на исляма в преобладаващо мюсюлманската, само че световна страна. На 28 февруари 1997 година доминираният от военните Съвет за национална сигурност заплаши с дейности, в случай че Ербакан не отстъпи. Той подаде оставка четири месеца по-късно.

Армията на Турция, която от дълго време смяташе ролята си на бранител на светските обичаи на страната, провежда три преврата сред 1960 и 1980 година През юли 2016 година Турция осуети нов опит за прелом, за който държавното управление упрекна поддръжниците на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански свещеник Фетхуллах Гюлен.
 В Иран помилваха над 80 000 пандизчии
В Иран помилваха над 80 000 пандизчии

Очаква се доста от задържаните при антиправителствени митинги да бъдат освободени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР