Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли днес критиките, че правителството

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли днес критиките, че правителството
Коментари Харесай

Ердоган не се призна за виновен за присъдата срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли през днешния ден рецензиите, че държавното управление му се е намесило в работата на правораздаването при произнасянето на присъдата против кмета на Истанбул и негов политически съперник Екрем Имамоглу в сряда, заяви ДПА.

Имамоглу беше наказан на 2 години и 7 месеца затвор за засегнатост на служебни лица след анулацията на изборните резултати от локалните избори в Истанбул през 2019 година Съдът му наложи и възбрана да развива политическа активност. Решението на съда още не е влезнало в действие и се чака то да бъде обжалвано пред горна инстанция.

Присъдата против Имамоглу, който е считан за евентуален претендент на опозицията за президентските избори следващата година, беше наказана от Съединени американски щати и от Европейски Съюз, а представителят на европейската работа за външно деяние Петер Стано я дефинира като крачка обратно за демокрацията в Турция. От своя страна турската съпротива провежда огромен протест в Истанбул в митинг против присъдата.

Днес Ердоган сподели, че съдът на горна инстанция ще вземе " нужните решения ", в случай че има " някакви неточности " при присъдата. " Все още няма възбрана " за политическата активност на Имамоглу, съобщи турският президент пред свои последователи в югоизточния град Мардин.

Той прикани опозиционният политически блок да уточни претендентите си за президентските избори без значение от решението на съда.

Изборите, планувани за юни 2023 година, са считани за най-оспорваните в 20-годишното ръководство на Ердоган в изискванията на стопански и политически разтърсвания.

Имамоглу може да се кандидатира на президентските избори, само че няма да може да заеме поста, в случай че присъдата му бъде доказана, сподели в петък ръководителят на турския Върховен изборен съвет Мухаррем Аккая, представен от " Хабертюрк ".

Върховният апелативен съд " евентуално ще удостовери " присъдата против Имамоглу, е споделил почитан помощник на Ердоган пред същото издание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР