Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести снощи, в 21.30 ч.,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести снощи, в 21.30 ч.,
Коментари Харесай

Ердоган назначи зет си за министър на финансите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести нощес, в 21.30 ч., членовете на новия кабинет, който той ще управлява персонално. Tова е един от най-важните детайли на новата система на държавно ръководство. Ердоган ще има пълномощия да назначава и освобождава министрите.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23.

Ердоган резервира единствено четирима от предходните министри .

Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две дами.

Прави усещане,че Ердоган повери най-важното министерство – на финансите и съкровищницата – на своя шурей Берат Албайрак, до момента министър на енергетиката и естествените запаси.

Турският президент се раздели с дългогодишни знакови министри

– някогашния вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван. Трима министри резервират постовете си - Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

Досегашният шеф на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на защитата. За първи път министерството на търговията ще бъде управлявано от жена – Р ухсар Пекджан. Министерството на труда и обществената сигурност се слива с министерството по въпросите на фамилията, като отпред на новото министерство също ще застане жена – Зехра Зюмрют Селчук. Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой.

Министър на енергетиката и естествените запаси ще бъде Фатих Дьонмез, на опазването на здравето Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на превоза и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум.

За отбелязване е, че

до момента в който Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на $ скочи доста внезапно по отношение на турската лира

– от 4.58 на 4.68, а еврото – от 5.45 на 5.51.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР