Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че пускането в експлоатация

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че пускането в експлоатация
Коментари Харесай

След критични коментари: Ердоган смени датата за откриване на новия мост над Дарданелите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че стартирането в употреба на новия мост " Чанаккале 1915 " над пролива Дарданели, което бе оповестено за 26 февруари, се отсрочва за 18 март.

Планирахме да пуснем колкото се може по-рано в употреба моста " Чанаккале 1915 година ", който бе приключен година и половина преди периода, само че по гледище на нашите жители взехме решение тържественото му разкриване да стане на 18 март - годишнината от нашата победа край Чанаккале, написа Ердоган в персоналния си акаунт в Туитър.

Planlanandan bir buçuk yıl önce tamamladığımız, bir an evvel milletimizin hizmetine sunmak için 26 Şubat’ta açmayı planladığımız 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışını, vatandaşlarımızın talebi üzerine Çanakkale Zaferi’mizin yıl dönümünde, 18 Mart’ta gerçekleştirme kararı aldık.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan)

Обявената преди този момент дата за откриването на моста " Чанаккале 1915 " - 26 февруари, в действителност съответствува с рождения ден на турския президент , който тази години ще стане на 68 години.

В обществените медии се появиха много сериозни мнения, в които се свързваха двете събития, като множеството бяха отрицателни реакции против решението за 26 февруари. Поради тази причина се допуска, че това е измежду аргументите за смяна на датата на откриването.

18 март 1915 година е паметна дата в националната история на Турция. Тази година се навършват 107 години от най-голямата победа, която извоюва османската армия под предводителството на Мустафа Кемал против силите на Антантата в Първата международна война в борбата за Чанаккале (Галиполи), с което стопират пътя на врага към Истанбул. 18 март се отбелязва като ден - знак на героизма на турския народ в отбрана на Отечеството.

Мостът " Чанаккале 1915 " е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция. Изграждането му стартира на 18 март 2017 година и приключи една година и половина преди планувания период. Отличава се с неповторимата си структура и ще бъде най-дългият провесен мост в света.

Мостът обезпечава шосейна връзка сред двата бряга, която понастоящем се реализира посредством фериботи. По данни на държавното управление цената на мега плана възлиза на 2 милиарда и 545 милиона евро.

За откриването на новия мост се чака да дойдат публични посетители от разнообразни страни, които са били поканени, в това число и от България.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР