Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща в сряда да приеме

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща в сряда да приеме
Коментари Харесай

Ердоган обещава болезнени реформи за да върне чуждестранните инвестиции

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание в сряда да одобри мъчителни промени и хвърли цялостната си поддръжка зад нов стопански екип , основан, откакто , оповестява Агенция Франс Прес.

В забележки, при които турската лира спечелила 2,5% по отношение на $, Ердоган съобщи пред Народното събрание, че е подготвен да " направи жертви и да погълне горчиво хапче, когато е належащо ", с цел да съживи увисналата стопанска система.

Той даде обещание да приложи " безкомпромисни структурни промени " и да провежда интернационалните срещи , които биха могли да върнат намаляващите директни задгранични вложения и да ги вкарат в релси.

Основният банков показател на Турция се увеличи с 8% след изявлението на Ердоган.
 Ердоган смени шефа на централната банка на Турция
Ердоган смени шефа на централната банка на Турция

Назначи някогашния финансов министър Наджи Агбал

" Пазарите харесаха противоположния завой на Ердоган тази заран ", означи икономистът от BlueBay Asset Management Тимъти Аш, наричайки 21-минутното послание на Ердоган " прекомерно хубаво, с цел да е истина ".

Ердоган изненада пазарите в понеделник, като одобри оставката на някогашния финансов министър Берат Албайрак - който е женен за огромната щерка на президента Есра.

Албайрак бе сменен от Лютфи Елван, технократ, прочут на вложителите, който бе приветстван от икономисти , които подлагаха на критика изрично предишните стопански екипи на Ердоган.

Ердоган назначава и някогашния финансов министър Наци Агбал за нов началник на централната банка - избор, на който Албайрак се е съпротивлявал.

Ердоган сподели, че топлият банкет на пазара на новия му стопански екип " демонстрира, че сме на прав път ".

Икономистите приписват някои от проблемите на Турция в убеждението на Ердоган, че по-високите лихвени проценти предизвикват инфлация.
 Заплахите за наказания сринаха рекордно турската лира
Заплахите за наказания сринаха рекордно турската лира

Коронавирусът и проблематични връзки със Съединени американски щати и европейски страни поразяват турската стопанска система

Миналата година Ердоган уволни началник на централната банка, който увеличи лихвите , с цел да подкрепи лирата и да спре инфлацията.

Оттогава държавните банки изгориха над 100 милиарда $ , купувайки евро и долари в безрезултатен опит да поддържат турската валута .

Годишната инфлация в този момент е 12 % - повече от два пъти първичната цел на държавното управление - до момента в който лирата пропусна една трета от цената си при започване на годината при остарелия стопански екип.

Ердоган повтори отхвърли си от по-високи ставки в сряда, отбелязвайки: " Лихвата е повода, инфлацията е резултатът . "

Но той също по този начин даде обещание да даде на новия си финансов министър и началник на централната банка независимост да се грижат за стопанската система, както намерят за добре .

" Всички работим дружно, с цел да създадем нов стопански скок , " сподели той.

" Тази позитивна наклонност ще се усъвършенства с всяка нова стъпка, която подхващаме. Ще прилагаме (реформи), без да вършим взаимни отстъпки по разпоредбите на свободната пазарна стопанска система . "
 Европейски Съюз ще наложи тежки наказания на Турция, в случай че наруши мира в Нагорни Карабах
Европейски Съюз ще наложи тежки наказания на Турция, в случай че наруши мира в Нагорни Карабах

Турция би трябвало да премисли и кардиналното си нападателно държание - ще бъдат взети ограничения и " вариантите са на масата "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР