Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не губи надежда да върне

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не губи надежда да върне
Коментари Харесай

Спешна визита: Ердоган очаква Путин в Анкара през следващите дни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не губи вяра да върне на Анкара статута на главен медиатор сред Русия и Украйна.Турският вестник " Milliyet " написа, че президентът на Руската федерация Владимир Путин ще дойде в Турция още през ​​следващите дни.

По време на идна среща Ердоган ще договаря с съветския водач за обновяване на договорката за зърно, като се надява, че това може да бъде стъпка към разрешаването на руско-украинския спор.

Ако президентът на Руската федерация в действителност посети Турция, това ще бъде първото му посещаване в страна членка на НАТО след 24 февруари 2022 година.

Към момента единствено Турция не губи вяра, че Русия може да се върне на масата на договарянията за зърнената договорка.

Преди ден в турските медии бе оповестена информация, че визитата на Путин в Турция ще бъде или в края на август или началото на септември.

Руските управляващи не потвърдиха тази информация, само че позволиха опция за договаряния сред двамата държавни ръководители, освен това на територията на една от двете страни.

За Ердоган е толкоз значимо да разиска зърнената договорка и обвързваните с нея въпроси персонално с Путин, че в случай че президентът на Руската федерация откаже да посети Турция, то турският държавен глава е подготвен самичък да отиде в Русия.

Ако информацията се окаже вярна и разговорът сред политиците в действителност се организира на турска територия, то за Владимир Путин това ще е първото посещаване след 24 февруари 2022 година в страна, членка на НАТО. Това ще е и първото му задгранично пътешестване след издаването на заповедта за ареста му от Международния углавен съд през март 2023 година.

Ердоган би спечелил от сходно посещаване на Путин. След като на 17 юли Руската федерация реши да се отдръпна от Истанбулските съглашения, специфичният статут на Турция стартира да избледнява, до момента в който в това време стартира да се вижда съществено увеличение на броя на искащите да станат медиатори сред страните в спора.

Следователно едно посещаване на Путин в Турция и разговор сред двамата държавни ръководители би решил както на практика, по този начин и имиджови проблеми.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР