Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска бързо връщане към ускорения

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска бързо връщане към ускорения
Коментари Харесай

МВФ вече очаква ръст, а не спад на турската икономика през 2019 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган желае бързо връщане към ускорения напредък след миналогодишната рецесия

Политиката на тласъци и закрепването на лирата оказват помощ за подобряването на стопанската система. Международният валутен фонд (МВФ) усили прогнозата си за икономическия напредък на Турция за тази година от -2.5% на 0.25%. " Ръстът се върна, подпомаган от политиката за тласъци и от удобните пазарни условия след внезапното обезценяване на лирата и свързаната криза в края на 2018 година Лирата се закрепи и се следи изумително усъвършенстване ", се споделя в изказване на фонда.

Институцията обаче предизвестява, че изгледите за стабилно възобновяване от миналогодишната валутна рецесия се стопяват, написа Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Крехко успокоение

Докладът на МВФ твърди, че " актуалното успокоение наподобява нежно ", акцентирайки терзания по отношение на неприятните задължения в корпоративния бранш, ниските запаси от задгранична валута, мощната взаимозависимост на страната от непознатото финансиране и възходящия фискален недостиг. " Турция остава податлива на външни и вътрешни опасности и изгледите за мощен, резистентен, средносрочен растеж ще са помрачени без следващи промени ", счита фондът.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган желае бързо връщане към ускорения напредък след миналогодишната рецесия. Той се стреми към възкръсване на кредитирането, призовавайки за неотложно орязване на лихвите и предлагайки тласъци за банките да дават заеми.

Прекалено нападателни ограничения

МВФ подлага на критика някои от тези ограничения, като предизвестява, че решението на централната банка да понижи лихвените равнища със 7.5 процентни пункта от юли насам е " прекомерно нападателно ". Освен това предлага да се преразгледа понижаването на условията за запасите на банки, които покриват избрани цели за даването на заеми.

Според фонда напъните за разширение на даването на заеми " би трябвало да бъдат лимитирани и също по този начин би трябвало да се подсигурява, че последвалите заеми доближават единствено до надеждни кредитополучатели ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР