Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир
Коментари Харесай

Съветник на Ердоган: Посещението на турския президент в Русия е важно за зърнената сделка

„ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин ще се съсредоточат върху въпроса за черноморското зърнено съглашение по време на утрешната си среща на фона на напъните на Анкара да убеди Москва още веднъж да взе участие в договорката “ , сподели през днешния ден Акиф Чагатай Кълъч , основен консултант по външнополитическите въпроси на турския държавен глава, осведомиха от „ Reuters “.

„ Играем водеща роля тук. Виждаме мощна поддръжка от всички по целия свят за реализацията на зърнения кулоар. Настоящото състояние /на зърнената сделка/ ще бъде разискван на срещата на върха в понеделник. Предпазливи сме, само че се надяваме да реализираме триумф, тъй като това е обстановка, която визира целия свят “ , уточни Акиф Чагатай Кълъч в изявление за телевизия „ А Хабер “.

Руски дронове удариха тази нощ украинското пристанище Рени , ситуирано на река Дунав в южната част на Украйна. Тази пристанищна инфраструктура е основна за износа на украинско зърно . Дунав се трансформира в главния маршрут за износ на зърно от Украйна от юли, когато Русия излезе от зърнената договорка , реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Тя осигуряваше безвредно прекосяване на корабите, изнасящи зърно, от украинските черноморски пристанища.

„ Анкара признава техническите сложности съпътстващи съглашението, изключително във връзка с съветското зърно и механизмите на разплащане. Проблемът обгръща и интернационалните платежни системи като SWIFT, което съставлява многостранен проблем. Важно е решението на съветския водач. Вярвам, че двустранната среща сред президента Ердоган и Путин ще изиграе най-важната роля по този въпрос “, означи Калъч.

Утре Путин и Ердоган ще беседват в съветския черноморски курортен град Сочи в подтекста на опитите на Анкара и Организация на обединените нации да съживят зърнената договорка . Според нея Украйна може безвредно да изнася зърно от черноморските си пристанища.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР