Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че ще насърчават

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че ще насърчават
Коментари Харесай

Турция ще насърчава връщането на сирийците в страната им

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е декларирал, че ще предизвикват сирийските жители, които обитават в Турция да се завърнат в страната си. А тези,които са направили закононарушения или са забъркани в такива, ще бъдат екстрадирани. Държавният глава е показал това на съвещание на Изпълнителния комитет на ръководещата партия, което се организира тези дни под негово управление.

Част от дневния ред е бил отдаден на тематиката за сирийските жители, които обитават в страната в качеството си на посетители от началото на гражданската война в Сирия до момента. На съвещанието е било регистрирано, че от страна на турските жители има доста недоволства против пребиваването на сирийците в страната, както и претенции за тяхното връщане. Подчертано било,че е належащо изработването на нова тактика по тези проблеми.

Ердоган,обобщавайки направените изявления и оферти, е декларирал: " Ние трябваше да отворим вратите си за сирийците. Не можеше да си затворим очите. Ние се погрижихме за тях. Защото същото можеше да ни се случи и на нас. Тогава кой щеше да ни помогне, кой щеше да се погрижи за нас? Но ние ще предприемем нови стъпки по този проблем. Ще ги насърчаваме да се завърнат в тяхната страна. Ще екстрадираме без никакви изключения тези, които са забъркани в закононарушения. Освен това имаме намерение да получаваме една част приходите против здравните услуги, които употребяват ". Подобна теза неотдавна бе застъпил помощник-министърът на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ, уточни непосредствен до държавното управление източник.

На конференция Чатаклъ бе декларирал, че на сирийски жители, които са уличени в осъществяване на закононарушения ще им се лишава правото за престой /временно право на престой, което включва и законова сигурност/ в Турция и те ще бъдат екстрадирани в своята страна. Турското вътрешно министерство взаимно с Генералната Дирекция по миграция са създали Стратегически документ и Национален проект за деяние за битка против противозаконната миграция,който ще бъде прилаган през идващите 6 месеца. Планът планува усилване на контрола на границите и в областите, където обитават компактни групи сирийци и други чужденци. Също по този начин ще се засилва активността по разкриването и изгонването на незаконно пребиваващи чужденци. Важно място в проекта се отделя на усилване на дейностите по акомодацията на пребиваващите законно в страната чужденци, съгласно законите, обичаите, традициите и публичния ред. В Турция стартира акция за унищожаване на табелите с надписи на арабски език, които заливат страната.

В Истанбул, в плътно популации с български турци регион Авджълар по самодейност на общината с ръководител Туран Ханчерли във всичките 10 махали на общината екипи на общинската полиция инспектират работните места. Законът задължава 75 на 100 от надписите на работните места да бъдат на турски език, а тези на арабски език не трябва да надминават 25 %. На притежателите се дава 10-дневен период, в който да се съобразят с условията на закона, в противоположен случай ще им бъдат налагани санкции, както и прилагане на табели с надписи на турски език. По публични данни цифрата на сирийските жители,които обитават в Турция със статут на посетители е към 3.5 млн., малко над 500 000 са в мегаполиса Истанбул. Междувременно Турция даде поданство на към 55 000 сирийци. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР