Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е раздразнен както от повишаването

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е раздразнен както от повишаването
Коментари Харесай

Ердоган: Гърция дължи пари, но продължава да купува оръжия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е нервиран както от повишението на равнището на гръцко-американските връзки, по този начин и от доставките на въоръжение. В тирада пред студенти в Анкара Ердоган атакува Гърция за стратегиите за въоръжаване на страната, американските бази на гръцка земя и Кипър, цитира dariknews.bg.

" Вижте какво се случва с Гърция. Тя дължи на Запада 400 милиарда евро, само че получава оръжия и утвърждението на Съединени американски щати за създаване на бази. От друга страна, когато се срещат с нас, те споделят " желаеме да развиваме връзки с вас ". Но споделят, че в Кипър не виждат позитивно решението за две страни ", сподели Ердоган, представен от " Greek City Times ".

В същото време, във връзка молбата на Швеция и Финландия за участие в НАТО, турският президент още веднъж загатна Гърция, с цел да изясни аргументите, заради които се опълчва на разширението на Алианса, повтаряйки обвиняванията, че страната " пази " терористите.

" В предишното ние дадохме утвърждение за присъединението на тази страна (включването на Гърция в НАТО). Ние няма да се включим в това " пътешестване " за повторно. Що се отнася до Швеция и Финландия, ние ясно декларирахме на виновните лица, че ще кажем " не ". И по този начин ще продължим ", съобщи Ердоган.

" Съединените щати сътвориха база в Александруполис. А терористичната организация ФЕТО пътува към Европа през Гърция. А Гърция подценява листата на терористите, който им дадохме. И не престават да ги пазят ", добави турският президент.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу прикани американците за " възобновяване на неутралитета " и обществено изрази недоволството на Анкара от политиката на Съединени американски щати в гръцко-турските връзки. По време на срещата си с американския си сътрудник Антъни Блинкен, директно след речта на Мицотакис в Конгреса, Чавушоглу загатна за случилото се сред тях. Той съобщи, че чака от американците " възобновяване на неутралитета " сред Гърция и Турция, като сподели, че е получил заричане от държавния секретар на Съединени американски щати.

" По време на срещата ни споделих на Блинкен, че те постоянно са запазвали салдото по въпросите на Кипър, Турция и Гърция. Казах му, че в последно време те са изгубили този баланс. Самият той ми сподели, че ще запазят салдото. Съединените щати би трябвало да са в поддръжка на закона ", съобщи Чавушоглу.

Турският министър на защитата Хулуси Акар приказва и за новите стратегии за въоръжаване на Гърция на страната.

" Очакваме от Гърция да види събитията в световен проект и да вземе верни и разумни решения. Това не е нищо друго, с изключение на фиктивно една страна с толкоз доста задължения да тича за нови съюзи и оръжия, когато има съюз на НАТО ", сподели той, визирайки връзките сред Турция и Гърция.

Говорителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Йомер Челик също се разгласи против Гърция, като в същото време упрекна членовете на Сената и Камарата на представителите на Съединени американски щати, че " приветстват Конгреса, когато един съдружник от НАТО упреква различен ".

Той също по този начин има лично пояснение на противозаконните прелитания на Турция над гръцките острови.

" Постоянно говорите за прелитания над островите. Е, с какво право милитаризирате островите, които би трябвало да бъдат демилитаризирани? ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР