Турският президент Реджеп Таип Ердоган проведе телефонен разговор с казахстанския

...
Турският президент Реджеп Таип Ердоган проведе телефонен разговор с казахстанския
Коментари Харесай

Ердоган и Токаев обсъдиха глобалната политика и предстоящия форум на тюркските държави

Турският президент Реджеп Таип Ердоган организира телефонен диалог с казахстанския си сътрудник Касим-Жомарт Токаев. Двамата водачи разискаха двустранните връзки и районни и световни въпроси, заяви „ Сабах “.

По време на диалога двамата държавни глави също по този начин обмениха отзиви по тематики, които могат да бъдат включени в дневния ред на срещата на върха на Съвета на държавните глави на Организацията на тюркските страни (ОТД), която ще се организира в Казахстан през ноември.

За финален път срещата на върха се организира в Анкара през март.

ОТД е основана през 2009 година като междуправителствена организация за поощряване на всеобхватното съдействие сред тюркските страни. Четирите страни основателки на организацията са Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция.

Узбекистан се причисли като пълновръстен член през октомври 2019 година Унгария получи статут на наблюдаващ в организацията през септември 2018 година, а Туркменистан последва този ход през ноември 2021 година Десетата юбилейна среща на върха ще се организира на 5 ноември в Астана. Очаква се Казахстан да поеме председателството от Узбекистан.

Турция е първата страна, която признава Казахстан, и двете поддържат тесни връзки, преплетени с общо културно и историческо завещание.

Астана е един от основните стопански и политически съдружници на Турция в Централна Азия, защото Анкара се стреми да ускори съдействието си с тюркските страни в района. През 2009 година двете страни подписаха съглашение за стратегическо партньорство, а по-късно сътвориха съвет за стратегическо съдействие на високо ниво.

С течение на времето размерът на търговията сред страните се усили, а турските вложения в Казахстан се разраснаха, изключително в строителния бранш. Казахстан също по този начин беше хазаин на диалози за прилежащата на Турция Сирия, защото страните се стремят към спокойно разрешаване на гражданската война в страната.

Неотдавна Астана беше хазаин и на среща на турски публични лица и представители на режима на Асад в опит да се възстановяват връзките. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР