Турският президент Реджеп Ердоган получи повече от 50% от гласовете,

...
Турският президент Реджеп Ердоган получи повече от 50% от гласовете,
Коментари Харесай

Турската ЦИК обяви Ердоган за президент на Турция

Турският президент Реджеп Ердоган получи повече от 50% от гласовете, които са нужни, с цел да завоюва на първи тур нов президентски мандат с разширени пълномощия, заяви Висшата изборна комисия (ВИК), съобщи БГНЕС.
" Според резултатите, излиза наяве, че Реджеп Таип Ердоган завоюва безусловно мнозинство годни гласове, което му разрешава да бъде избран отново на първи тур ", сподели ръководителят на комисията Сади Гювен на брифинг в Анкара.
Гювен уточни, че 97,7% от гласовете са регистрирани в осведомителната система на ВИК. Той посочи, че бюлетините, които още не са преброени, не са задоволително брой, с цел да лишават цялостното безспорното мнозинство за Ердоган.
Интересен факт е, че Гювен не уточни какъв тъкмо е резултатът на Ердоган. Резултат обаче даде Анадолската осведомителна организация, която нощес беше неведнъж упреквана от опозицията, че лъже - 52,54% за Ердоган при преброени 99% от бюлетините. Мухарем Индже взема 30,68%. Индже към този момент разгласи, че ще даде конференция през днешния ден (25 юни) по обяд и към момента не е заявил дефинитивна загуба.
По традиция Ердоган даде тирада откакто разгласи победа. Той даде обещание да продължи да се бори " с тероризма ", да отстоява турския интерес и да усилва " интернационалния авторитет " на Турция.

Balkondayız. https://t.co/rQ2qH2cTqZ
— Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan) 24 юни 2018 година
Другата огромна вест идва от парламентарните избори, които се организираха редом с президентските. Със сигурност втората най-голяма опозиционна партия е прокюрдската Партията на демократичните нации (ПДН) минаха летвата от 10% и стигна до 11%, което значи 46 места в Народното събрание. Изглежда обаче това няма да повлияе на Партията на справедливостта и развиването на Ердоган, защото Партията на националистическото деяние (ПНД) - съдружниците на Ердоган, също има мощен резултат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР