Турският президент Реджеп Ердоган отново заяви, че след изборите музеят

...
Турският президент Реджеп Ердоган отново заяви, че след изборите музеят
Коментари Харесай

Ердоган отново заяви, че "Св. София" може да стане джамия

Турският президент Реджеп Ердоган още веднъж съобщи, че след изборите музеят " Св. София " ще бъде трансфорат в джамия, " както е същинското ѝ име ". Ердоган приказва в Истанбул пред преселници от черноморска провинция Трабзон.

Предишното изявление на Ердоган в този дух провокира реакции от Гърция и от ЮНЕСКО. В понеделник гръцкият външен министър Георгиус Катругалос уточни, че " Св. София " е " не просто възвишен християнски храм - най-големият за доста епохи, само че и принадлежи на човечеството и е бил приет от ЮНЕСКО като част от общото международно културно завещание ". Той окачестви концепцията като " обидна за цялата интернационална общественост ".

Представител на организацията на Организация на обединените нации за отбрана на международното културно завещание уточни, че, в случай че страна, която е страна по Конвенцията за отбрана на международното културно и естествено завещание, желае да промени названието на монумент, то тя би трябвало да изпрати предлагането си за утвърждение от Комитета.

Реакциите бяха подбудени от телевизионно изявление на Реджеп Ердоган от 24 март, неделя, в навечерието на Благовещение, когато е гръцкият народен празник. В отговор на журналистически въпрос за високите входни такси турският държавен глава не изключи опцията след изборите статутът на храма да бъде изменен от музей в джамия и по този начин всички хора да могат да влизат гратис в него.

Само седмица по-рано - на 16 март в Текирдаг, Ердоган отхвърли концепцията за преобразяване на музея в джамия. Той прикани вярващите първо да изпълнят прилежащата джамия " Султан Ахмед ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР