Турският президент Реджеп Ердоган, който от една седмица заплашва да

...
Турският президент Реджеп Ердоган, който от една седмица заплашва да
Коментари Харесай

Ердоган: Водим телефонна дипломация с Финландия и Швеция

Турският президент Реджеп Ердоган, който от една седмица заплашва да блокира разширение на НАТО с присъединение на Швеция и Финландия, следва да беседва на следващия ден по телефона с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на изявление на турския президент, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Разговарях през днешния ден с нидерландския министър председател (Марк Рюте). Ръководителите на Англия и Финландия също желаеха диалог на следващия ден. И по-късно ще беседваме с генералния секретар на НАТО Столтенберг ", съобщи Ердоган през днешния ден.

" Водим телефонна дипломация ", уточни още турският президент, като в същото време повтори съпротивата си против присъединение към НАТО на страни, които подслоняват " терористи ". " Не можем да кажем " Да " на Швеция и Финландия, повтори Ердоган пред публицисти през днешния ден след петъчната молитва.

Турция няма позитивно отношение към процеса за участие в НАТО на Швеция и Финландия, съобщи Ердоган след петъчната молитва предходната седмица. Той упреква двете скандинавски страни в поддръжка на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати, както и на сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН).

Силите за отбрана на народа, които са подкрепяни от Съединени американски щати като съдружник в битката против " Ислямска страна ", се преглеждат от Анкара като терористична организация - клон на ПКК.

Столтенберг увери през вчерашния ден, че НАТО ще отговори на " безпокойствата " на Турция, с цел да се реализира " единодушие, с цел да се върви напред ".

Финландският президент Саули Нинистьо съобщи, че е подготвен да разиска турските претенции, като в същото време осъди тероризма във всичките му форми.

" Западните страни преглеждат ПКК като терористична организация, само че за какво не е по този начин и със СЗН? Те също съставляват терористична организация ", акцентира през днешния ден турският президент.

Той упреква двете скандинавски страни, че се приели доста членове на ПКК, в това число към трийсет души, за чиято екстрадиция Анкара упорства безрезултатно пред Стокхолм.

" Ние имаме всички документи и информации за тези терористични организации. Жертвите, това сме ние. Ако НАТО, която е една организация за сигурност, се безпокои за тероризма, тя не би трябвало да им разреши да се причислят към нея ", сподели Ердоган.

Освен това Турция подлага на критика Швеция и Финландия, че са прекратили продажбите на оръжие за Турция от 2019 година насам, в символ на митинг против турската интервенция в Северна Сирия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР