Турският президент Реджеп Ердоган каза, че руският президент Владимир Путин

...
Турският президент Реджеп Ердоган каза, че руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин постави две условия. Ердоган ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН

Турският президент Реджеп Ердоган сподели, че съветският президент Владимир Путин е сложил две условия преди вероятно възобновяване на контракта за зърнената договорка, заяви Българска телеграфна агенция във вторник, като цитира турските медии.

. Ердоган сподели още, че ще разиска черноморската зърнена самодейност с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш този месец.

Зърнената договорка позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море макар войната. Споразумението за това беше реализирано през юли 2022 година със съдействието на Ердоган и Организация на обединените нации . Часове преди да изтече срокът за подновяването му година по-късно,.

" Путин сложи две условия - обезпечаване на прехвърлянето на средствата от продажбите по договорите и застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното ”, сподели Ердоган.

По думите на Ердоган първото изискване се отнася до това съветската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде обвързвана към системата за разплащания SWIFT. В момента съветските банки заради глобите са сложени отвън системата.

Поради глобите основаната във Англия застрахователна компания не застрахова корабите, защото съветските банки са изключени от системата SWIFT.

По-късно във вторник Ердоган сподели през днешния ден, че Турция поддържа тесни контакти с Организация на обединените нации по въпроса за съживяването на съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море. Ердоган добави, че ще разиска тематиката с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш по време на Общото заседание на Организация на обединените нации. То ще се състои от 18 до 26 септември в Ню Йорк.

Миналата седмица Гутериш сподели, че е изпратил на съветския външен министър Сергей Лавров " набор от съответни оферти ", ориентирани към обновяване на договорката., която позволяваше безвреден експорт на украинско зърно през Черно море.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР