Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин,

...
Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин,
Коментари Харесай

Първа среща на Путин след карантината - в Сочи с турския президент Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин, се видяха половин година след последната си среща. Двамата означиха, че епидемията от ковид не им е разрешила до момента да се видят лице в лице, а са разговаряли единствено по телефона.

Путин одобри Ердоган в резиденцията в Сочи и той бе първата високопоставена фигура, която се вижда с съветския държавен глава след 14-дневната му самоизолация. Руският президент беше в карантина поради болен в екипа му и я прекара в Ново Огарьово.

Двамата президенти разговаряха близо 3 часа, а по-късно не дадоха конференция. Освен общите енергийни планове - газопровода " Турски поток ", както и построяването на АЕЦ " Аккую " в Турция, Путин и Ердоган разискаха съдействието в туризма, във военно-отбранителната индустрия, както и интернационалното състояние и събитията в Сирия, Либия, Афганистан, Кавказ, оповестиха президентските екипи.

" Благодаря за това, че откликнахте на поканата да дойдете в Русия. Епидемията не ни позволяваше да се забележим персонално в продължение на половин година, само че ние, бяхме в непрекъснат контакт " - с тези думи Путин посрещна Ердоган и означи, че му е прелестно да заключи, че двустранните връзки се развиват положително.

" Скъпи приятелю, както и по-рано планирахме с вас, доста се веселя да се забележим лице в лице ", отвърна гостът, представен от Кремъл.

" Нашите взаимни стъпки по сирийския проблем също имат огромно значение. Мирът в този район зависи от турско-руските връзки ", е споделил Ердоган на Путин, заяви Кремъл. Той благодари на съветския президент за помощта, оказана от съветските пожарникари на турската страна по време на битката с пожарите през лятото. " От името на народа ми и от името на моята страна ви благодаря ", обърна се турският президент към Путин, като изрази съболезнования за починалите руснаци, които са помагали в гасенето на огъня в Турция. Приятел в потребност се познава, както се споделя ", уточни турският президент.

" На интернационалната сцена си сътрудничим задоволително сполучливо, имам поради и Сирия, и нашите контакти по съгласуването на позиции по Либия. интензивно работи руско-турският център по надзор за прекратяването на огъня на границата сред Азербайджан и Армения, и това съдействие се явява сериозна гаранция за непоклатимост и координиране на позиции сред страните ни за идващите стъпки, ориентирани към помирение ", сподели от своя страна Путин.

Двамата признаха, че пандемията се е отразила съществено на туризма сред двете страни.

" Наистина Коронавирус пандемията раздели доста другари. Загиналите надвишиха 4,5 милиона души в света. Независимо от всички ограничения, които подхващаме, нашата битка с пандемията продължава в сложни условия ", разяснява турският президент.

Какво тъкмо двамата са разискали по въпроса за Афганистан и ръководството на талибаните след изтеглянето на Съединени американски щати и съдружниците, не бе оповестено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР