Турският президент Реджеп Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу

...
Турският президент Реджеп Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу
Коментари Харесай

На среща в Украйна: Ердоган, Гутериш и Зеленски обсъдиха ситуацията с АЕЦ Запорожие

Турският президент Реджеп Ердоган и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш дойдоха в Украйна. Те разговаряха с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Срещата сред тримата водачи е траяла 40 минути. Тя последва двустранни диалози.

Ефективността на зърнения кулоар и намирането на дипломатическо решение на войната бяха съществени тематики. Киев и Анкара подписаха съглашение за възобновяване на наранена от войната украинска инфраструктура.



Зеленски и Ердоган се срещат за първи път от началото на съветската инвазия. Анкара подлага на критика дейностите на Москва, доставя Украйна с дронове, само че отхвърля да се причисли към глобите на Запада против Русия.

Украинският президент прикани Организация на обединените нации да подсигурява сигурността на Запорожката АЕЦ и цялостното й освобождение от съветски бойци. Москва през днешния ден съобщи, че може да затвори най-голямата атомна централа в Европа поради обстрела на рисковата зона. Според Киев, такава стъпка единствено ще усили риска от нуклеарна злополука.

" Ядрената сигурност е най-големият приоритет на целия свят. Русия би трябвало неотложно, без никакви предварителни условия да изтегли бойците си от Запорожката АЕЦ. Москва би трябвало да спре всевъзможни провокации и обстрели. Спорузамяхме се с генералния секретар на Организация на обединените нации за възможна задача на Международната организация за атомна сила в Запорожката електроцентрала през територи, които не са окупирани. ", сподели Зеленски.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР