Турският президент Ердоган заяви по време на срещата с иранския

...
Турският президент Ердоган заяви по време на срещата с иранския
Коментари Харесай

Ердоган и Раиси препотвърдиха подкрепата си за палестинците, настояват за траен мир

Турският президент Ердоган съобщи по време на срещата с иранския си сътрудник Ебрахим Раиси, че Анкара и Техеран приканват за преустановяване на войната в Ивицата Газа, създаване на обективен и дълготраен мир и препотвърждават поддръжката си за идеята на палестинците, съобщи Анадолската организация.

" По време на срещите ни обсъдихме нуждата от преустановяване на нечовешките офанзиви на Израел против Газа допустимо най-скоро и от предприемане на незабавни стъпки към установяването на обективен и дълготраен мир. Повторихме поддръжката си за справедливата идея на Палестина и подновихме решимостта си да продължим съдействието си по този въпрос. Работим с всички сили, с цел да спрем кланетата в Ивицата Газа, да установим преустановяване на огъня и да проправим пътя за дълготраен мир в района. Победата в този развой ще бъде за моите палестински братя ", сподели Ердоган

Подчертавайки, че ще продължат да работят за напредване напред на връзките с Иран, който е комшия от епохи, в сходство с ползите на страните и района, Ердоган пожела съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на палестинския въпрос, да бъде ползотворно.

Двете страни са подчертали значимостта на усилването на двустранното съдействие против терористите от ПКК и нейните разклонения, които заплашват сигурността на двете страни и района, заяви „ Сабах “.

В изказването си на взаимна конференция Ердоган съобщи, че още един път осъжда неотдавнашното терористично нахлуване в Керман на 3 януари.

" Искам да заявя, че Турция поддържа Иран в битката против тероризма ", сподели той.

От своя страна Раиси съобщи, че Техеран има положителни връзки с Анкара и желае да ги ускори до още по-високи равнища в бъдеще.

Двете страни подписаха 10 съглашения за съдействие след 8-та среща на Съвета за съдействие на високо ниво сред Турция и Иран в президентския комплекс. Споразуменията включват съдействие в региона на енергетиката, свободната търговия, медиите и връзките, превоза и инфраструктурата, науката и технологиите, културата и туризма, полицейската академия.

Реджеп Ердоган съобщи, че двете страни са решени да реализират търговски продан на стойност 30 милиарда $, съобщи Анадолската организация. " Двете районни сили, Турция и Иран, би трябвало да задълбочат съдействието си за развиване и непоклатимост. Ние сме решени да реализираме задачата за търговия с Иран в размер на 30 милиарда $. Не сме прекратявали икономическите и комерсиалните си връзки с нашия комшия Иран заради глобите и няма да ги прекратим занапред нататък ", сподели Ердоган, който взе взе участие в турско-иранския бизнес конгрес с иранския си сътрудник Ибрахим Раиси.

" Отварянето на нови гранични пунктове с Иран е в дневния ни ред. Продължава работата по построяването на гранични търговски центрове, ориентирани към увеличение на икономическото развиване на нашите гранични провинции ", добави турският държавен глава. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР