Турският президент Ердоган методично плаши гърците с война и атаки

...
Турският президент Ердоган методично плаши гърците с война и атаки
Коментари Харесай

Ще си позволи ли Ердоган война с Гърция?


Турският президент Ердоган методично плаши гърците с война и офанзиви в Егейско море. Заканите му дават резултат в Гърция, само че дали става дума за освен това от предизборна изразителност? Анализ на " Дойче веле ".

" Ще води война ли Ердоган с нас? " - тази е главната тематика, с която гръцките медии държат в напрежение обществеността. Въпросът звучи всекидневно в съвсем всички настоящи излъчвания на фона на музика от трилър.

Но тематиката се продава добре освен от позиция на медиите. Драматичното всяване на боязън оказва помощ на гръцкото държавно управление да насочва предизвестия за " национална заплаха ", вместо да се занимава с неприятни неща като абсурда с подслушването на един от гръцките политически водачи или с високата инфлация.Извън медийните пресиления и политическото инструментализиране на тематиката обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган в действителност прави все по-заплашителни изказвания. " Ей, гърци! Погледнете историята. Ако продължавате по този начин, ще платите доста висока цена ", повтори той неколкократно през последните седмици.

Ердоган желае да напомни 1922-а година, когато създателят на турската страна Мустафа Кемал Ататюрк разгроми гръцката войска и прогони популацията на Гърция от Мала Азия. Сто години след " злополуката в Мала Азия ", както гърците назовават провалянето, турският президент заплашва да го повтори. " Може някоя нощ да дойдем ненадейно ", предизвести той.

Може ли Ердоган да си разреши тази война?

Доколко съществено е всичко това? Наистина ли турският президент възнамерява да изпрати изтребителите си и да нападна гръцките острови в източната част на Егейско море, както непрекъснато се заканва? Т

Тези въпроси ще бъдат на дневен ред и на идната среща на върха на Европейската политическа общественост на 6 и 7 октомври в Прага, на която се чака да участва и Ердоган. Това е нов формат на Европейски Съюз, в който ще вземат участие и страните от Западните Балкани, и Турция. Ще се приказва и за това дали и по какъв начин Европейски Съюз и Турция могат още веднъж да се сближат в подтекста на войната против Украйна. От решаващо значение ще е разрешаването на възходящото напрежение сред Гърция и Турция.

Според множеството наблюдаващи реториката на Ердоган може да звучи войнствено, само че най-вероятно няма да бъде последвана от дейности. Защото турският президент просто не може да си разреши една война против Гърция, която е член на Европейски Съюз и НАТО.

Причините са доста. От една страна, възможностите на Ердоган да завоюва сходна война са повече от несигурни. От друга, той би трябвало да е наясно, че НАТО и изключително Съединени американски щати в никакъв случай не биха позволили военна експанзия от страна на Турция против Гърция - НАТО не може да си разреши уязвимост, допускайки боен спор сред страни членки на Алианса по време на войната в Украйна. А американските военни бази на остров Крит и в Александруполис в Източна Гърция са извънредно значими - и за военното доставяне на войските на НАТО в Източна Европа, и за военната помощ за Украйна.

Политика на " следеното напрежение "

Въпреки това така наречен парещ епизод в Егейско море не е изцяло изключен. След несполучливия опит за боен прелом през 2016 година Ердоган води политика на " следено напрежение " по отношение на Атина. Понякога с по-остра, от време на време с по-сдържана изразителност. В средата на идната година в Турция ще се проведат парламентарни и президентски избори, заради което езикът на Ердоган сега е изключително застрашителен. Изглежда, той желае да се хареса на гласоподавателите си от националистическия набор.

Ердоган се оплаква, че Гърция играе " рискови игри " в района поради скупчването на военни сили на някои гръцки острови. Той дава обещание, че " в случай че е належащо ще бъдат употребявани всички налични средства за отбрана на правата на турския народ ".

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис демонстративно се пробва да пази самообладание. В речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации той се обърна към Турция с думите: " Искам да ви кажа, че Гърция не е опасност за вашата страна. Ние не сме врагове. Ние сме съседи ".

Среща в Прага?

Досега Ердоган не е показал подготвеност за разговор с Мицотакис. Но Ибрахим Калин, най-важният консултант на турския президент, не изключи опцията за контакт сред Ердоган и Мицотакис на срещата на върха в Прага.

Самият Мицотакис обаче също не е изключително заинтригуван от разговор с Ердоган. На него му е значимо да наподобява добър и благонадежден сътрудник в интернационален проект, само че знае, че неговата консервативна партия " Нова народна власт " и множеството от гласоподавателите ѝ са по-скоро срещу договарянията по гръцко-турския спор.

Национализмът е проблем освен в Турция, а и в Гърция, където идната година също предстоят парламентарни избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР