Турският президент добре се е сетил за Лозанския договор, но

...
Турският президент добре се е сетил за Лозанския договор, но
Коментари Харесай

Проф. Павлов припомня на Ердоган: Според Севърския договор, Турция щеше да е само в Анадола

„ Турският президент добре се е сетил за Лозанския контракт, само че не е ли добре да огледа и към предхождащия го Севърски контракт, където Турция щеше да я има като страна единствено в Анадола? ” Това пита историкът професор Пламен Павлов. Според този контракт Западна Мала Азия остава в Гърция – регионът Измир остава отвън Турция. Вземат й Константинопол, и Източна Тракия, вършат се арменска и кюрдска страни. А и ние щяхме да си запазим Западна, т.е. Беломорска Тракия.

нес апелът на Ердоган да се ревизира Лозанският контракт, е с цел да се извлече изгода за Турция. На процедура той приканва да се оспорват правата върху островите в Егейско море и над Западна Тракия. Типично за неоосманския метод на Ердоган, изяснява още професорът пред 24 часа.

Гърците губят войната с Турция и гръцкото население е прокудено, а арменците заплащат с кръвта си в всеобщите кланета след загубата. В момента основна част от мюсюлманите в Западна Тракия са от български генезис. А там в този момент има навлизане на турски капитали и туристи, което е симптом за турски интерес към тази прилежаща на България територия.

Не е добре тези искания на Ердоган, въпреки и съгласно мен да блъфира, да не бъдат вербално най-малко глобени. Защото през днешния ден ние приказваме за Западни Балкани, за интеграция, а той с сходни изявления ни загатва за Осменската империя. На пръв взор Лозанският контракт не визира България. На възможна смяна на днешното състояние би дестабилизирала целия регион и в частност България, каз още професорът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР