Турският парламент трябва да започне процеса по ратификация на кандидатурата

...
Турският парламент трябва да започне процеса по ратификация на кандидатурата
Коментари Харесай

Швеция призова Турция да одобри членството ѝ в НАТО

Турският парламент би трябвало да стартира процеса по ратификация на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, защото Стокхолм към този момент е извършил отговорностите си по съглашението с Анкара за присъединение към западния боен съюз, съобщи външният министър на Кралство Швеция Тобиас Билстрьом, представен от Ройтерс.

Миналата година Швеция и Финландия взеха решение да анулират своята прилагана от десетилетия политика да не се включват в интернационалната организация за военно съдействие. След като Русия нахлу в Украйна, те подадоха молби за присъединение към НАТО.

Финландия се причисли към НАТО през април, само че Турция продължава да попречва участието на Швеция под предлог, че има опасения, свързани със сигурността. Този месец Анкара съобщи, че Швеция би трябвало да предприеме ограничения против антитурските митинги в Стокхолм, с цел да може да получи зелена светлина за присъединение към НАТО.

„ Нашата преценка е, че сме създали това, което се очакваше от нас. Сега е време турският парламент да стартира ратификацията “, сподели Тобиас Билстрьом в изявление за Ройтерс.

Билстрьом показа, че Швеция към момента разчита, че ще успее да се причисли на срещата на върха на НАТО във Вилнюс в средата на юли, и добави, че няма „ проект Б “.

Турция твърди, че Швеция укрива членове на въоръжени групировки, които съгласно Анкара са терористични. Наскоро Швеция вкара нов закон, който се стреми да затрудни финансирането и поддръжката на терористични групировки. Според държавното управление с този закон скандинавската страна извършва уговорките си по съглашението с Турция, подписано в Мадрид. За Анкара обаче това не е задоволително.

През последните месеци стачкуващи в Стокхолм окачиха плашило на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на дирек за осветяване в Стокхолм.

По време на други събития стачкуващи развяваха флагове, изразяващи поддръжка към Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция и нейните западни съдружници считат за терористична организация.

Билстрьом уточни, че свободата на демонстрациите е „ заложена в конституцията “ и добави, че „ не постоянно нещо, което е законно, е вярно, написа Българска телеграфна агенция “.

Унгария също към момента не е утвърдила кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР