Турският парламент одобри по-суров медиен закон, който може да доведе

...
Турският парламент одобри по-суров медиен закон, който може да доведе
Коментари Харесай

Турският парламент одобри по-суров медиен закон

Турският парламент утвърди по-суров медиен закон, който може да докара до три години затвор за кореспонденти и консуматори на обществени медии поради разпространяване на " подправени вести ".

Законът беше утвърден с гласовете на ръководещата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейните националистически съдружници, които дружно имат болшинство в Народното събрание.

Най-спорната наредба, член 29, планува до три години затвор за разпространение на информация, която " опонира на истината " за вътрешната и интернационалната сигурност, публичния ред и здравето на Турция, с хипотетичната цел да се провокира " социална паника, боязън и суматоха ".

Ердоган се разгласи за закон за битка с дезинформацията и подправените вести, като съобщи, че подправените вести и надигащият се " цифров фашизъм " са опасност за националната и световната сигурност. Неговата Партия на справедливостта и развиването и националистическите му съдружници настояват, че дезинформацията пречи на хората да получат достъп до истината, което подкопава свободата на изложение.

В същото време опозиционните партии споделят, че формулировката на публикацията е толкоз неразбираема, че може да докара до автоцензура в редакциите, написа " Хюриет ", представен от Оffnews.bg.

Законът ще принуди обществените медии и интернет уеб страниците да дават данни за консуматори, обвинени в разпространяване на подвеждаща информация.

Преди гласуването в меджлиса (парламента) опозиционен народен представител даже счупи с чук смарт телефона си в Народното събрание в символ на митинг, като съобщи, че телефонът е единствената останала независимост, а след законодателните промени към този момент няма да има потребност от него. Бурак Ербей акцентира, че приложенията Instagram, Фейсбук или YouTube са средства за свободно другарство.

Новите правила укрепват още повече контрола на държавното управление върху медиите единствено осем месеца преди изборите. В момента, съгласно социологически изследвания президентът рейтингът на президента Реджеп Тайип Ердоган понижава, написа " Сега ". 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР