Турският парламент одобри късно в четвъртък законопроект, позволяващ на Финландия

...
Турският парламент одобри късно в четвъртък законопроект, позволяващ на Финландия
Коментари Харесай

Турция одобри Финландия за НАТО

Турският парламент утвърди късно в четвъртък законопроект, допускащ на Финландия да се причисли към НАТО, разчиствайки пътя на Хелзинки да влезе към западния защитителен съюз, до момента в който войната бушува в Украйна, заяви Ройтерс.

Това беше последният избор, нужен на скандинавската страна за формалното участие, откакто в понеделник унгарският парламент гласоподава ратификацията на Финландия. Очаква се страната да бъде публично оповестена за 31 член на алианса по време на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс.

Засега Швеция, която подаде молба за участие дружно с Финландия през май, остава отвън алианса, защото Турция и Унгария отложиха нейното приемане.

Анкара е недоволна, че Швеция не й предава свързани съгласно нея с терористична активност бегълци, а Будапеща има условия, свързани съгласно нея с несправедливото отношение на съдружниците, които подлагат на критика положението на върховенството на правото в Унгария.

Говорителят на унгарското държавно управление съобщи в сряда, когато Будапеща ратифицира контракта на Финландия, че Будапеща ще задържи приемането на Швеция в НАТО заради неодобрение от рецензиите от страна на Стокхолм към политиките на премиера Виктор Орбан.

" В случая с Швеция има огромен брой недоволства, които би трябвало да бъдат прегледани, преди приемането на страната да бъде утвърдено ", сподели правтелственият представител Золтан Ковач в своя блог.

Шведски представители " неведнъж са имали предпочитание да атакуван Унгария посредством дипломатически средства, употребявайки политическото си въздействие, с цел да навредят на унгарските ползи ", сподели той, имайки поради шведските рецензии за ерозията на върховенството на правото от държавното управление на Орбан през последните 13 години. Орбан отхвърля тези обвинявания.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към 30-членния защитителен съюз - НАТО, предишния май, поставяйки завършек на вековната си политика на неутралитет, преценявайки, че рисковете за националната им сигурност са пораснали застрашително след съветската експанзия в Украйна.

Финландия има най-дългата сухопътна граница с Русия в Европа - над 1200 км.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР