Турският министър-председател Бинали Йълдъръм поздрави българския си колега Бойко Борисов

...
Турският министър-председател Бинали Йълдъръм поздрави българския си колега Бойко Борисов
Коментари Харесай

Турция ни поздрави за европредседателството

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм поздрави българския си сътрудник Бойко Борисов и България за сполучливото председателство на Европейския съюз и приветства напъните на България да придвижи в дневния ред на Европейски Съюз района на Балканите, към който спада и Турция, съобщи Анадолската организация.

" Знаем и сме признателни, че министър председателят Борисов вложи персонално старания в организирането на срещата на върха Турция-ЕС във Варна ", сподели още Йълдъръм на конференция в Измир с българския си сътрудник.

Борисов е в Измир, където бе поканен от Йълдъръм да бъде посетител на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Поради неотложни задължения в програмата си той ще би трябвало да отпътува от Турция, само че за церемонията ще остане министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите на Йълдъръм новият газопровод, който ще придвижва към Европа 10 милиарда куб. м. азерски газ годишно, ще обезпечи по-голям разцвет на района.

" Ще развием още повече и директните транспортни коридори с шосейни и железопътни връзки в България ", уточни турският министър председател.

" До няколко месеца от страна на Турция започваме план за нов скоростен трен от Трансевропейския транспортен кулоар. С тази линия от Истанбул до Одрин, дълга 233 км, ще бъде възроден историческият Път на коприната от Европа, Балканите, Анадола до Близкия и Далечния изток. В същото време тази връзка ще обезпечи завършването през Турция на транспортния кулоар към България и Европа ", сподели още министър-председателят на Турция, представен от Българска телеграфна агенция

Йълдъръм открои и развиването на туризма сред двете страни, като уточни, че предходната година 1 милион и 800 хиляди туристи от България са посетили Турция.

Турският министър председател пожела положителните връзки с България да бъдат образец за Европейския съюз, само че настоя блокът да обясни какво възнамерява в бъдеще.

" Европейският съюз би трябвало да дефинира визията си за бъдещето и час по-скоро да бъде комплициран завършек на объркаността по този въпрос. Ние желаем положителните двустранни връзки, които сме построили с България, да бъдат задълбочени още повече и да служат като образец за Европейски Съюз ", сподели още той.

След като завърши с изявлението си, Йълдъръм благодари на Борисов и уточни, че счита за значимо визитите на високо ниво да продължат постоянно, с цел да може двустранните връзки в бъдеще да бъдат отведени още по-напред.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР