Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви вчера, че

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви вчера, че
Коментари Харесай

Експерт: Блокиране на споразумението за мигрантите на Гърция и Турция ще създаде проблеми за Европа

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи през вчерашния ден, че Турция замразява осъществяването на мигрантското съглашение с Гърция за назад приемане на незаконните мигранти, което бе подписано сред Анкара и Атина през 2016 година

Решението утежни и без друго обтегнатите връзки сред двете натовски съюзнички, предава Българска телеграфна агенция.

Дипломат номер едно на Турция не посочи докога ще бъде замразено съглашението за реадмисия и има ли възможност то да бъде въобще анулирано.

До къде ще докара прекъсването на осъществяването му, какво може да се чака, ще сътвори ли проблеми за Европа, са част от въпросите, по които потърсихме мнението на Фарук Шен, експерт по европейските въпроси, президент на Асоциацията за просветителни и научни изследвания Турция-Европа.

" Поредната ескалация на напрежение е по отношение на решението на гръцкия съд да остави на независимост турските бойци, които избягаха с хеликоптер в тази страна след опита за прелом, вместо да ги съобщи на Турция ", уточни експертът. " Анкара изиска екстрадицията на войниците-гюленисти, с цел да бъдат съдени, само че Гърция отхвърли. Приемането на бойците от гръцката страна, решението на съда да ги освободи и да им даде леговище в Гърция естествено са неприемливи за Турция и заради това Анкара реши да спре осъществяването на мигрантското съглашение с Гърция ", добави той.

На въпрос какво ще последва, в случай че Турция реши въобще да анулира мигрантското съглашение, Фарук Шен отговори:

" Това ще значи, че Турция ще прeстане да приема назад незаконните мигранти, които са достигнали до гръцките острови. А подобен един развой в огромна степен ще засегне отрицателно и западноевропейските страни. Сред тях преди всичко е Германия. Гръцките управляващи държат мигрантите надалеч от огромните градове като Атина и Солун и ги събират на островите. И в случай че Турция анулира въобще мигрантското съглашение, евентуално е нова бежанска вълна да залее Европа ".

Експертът счита, че възможна нова мигрантска рецесия с Турция ще затрудни още повече ситуацията на гръцкия министър председател Алексис Ципрас, който сега е ангажиран с проблемите по какъв начин ще ръководи гръцката стопанска система и обществената политика без европейските фондове, и може да провокира предварителни избори в Гърция.

" Прекратяване на мигрантското съглашение с Гърция от страна на Турция и нов мигрантски напор към гръцките острови, които ще бъдат добавка към спора сред Турция и Гърция за собствеността върху 18 острова в Егейско море и усилването на военната мощност, може да докара до евакуиране на датата на парламентарните избори в Гърция, които се планува да се състоят следващата година и те да се насрочат към края на тази година. Обобщено казано, прекъсване на осъществяването на съглашението с Гърция за връщането на незаконните мигранти ще породи доста огромни проблеми ", показва в умозаключение Фарук Шен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР