Турският министър на търговията Мехмет Муш обяви, че митническите служители

...
Турският министър на търговията Мехмет Муш обяви, че митническите служители
Коментари Харесай

Заловиха най-голямата пратка каптагон в Турция

Турският министър на търговията Мехмет Муш разгласи, че митническите чиновници на пристанището Амбарлъ в Истанбул са конфискували 12,3 милиона хапчета каптагон. Това е най-голямото количество, залавяно в миналото.

Хапчетата, тежащи общо 2,09 тона, са открити в транспортен резервоар. Той е бил разтоварен от транспортен съд, идващ в Турция, и по-късно е бил претрупан на различен транспортен съд за експорт от страната. Пристанището на идване и дестинацията на контейнера не бяха разкрити пред медиите.

Министърът сподели, че непознат жител, считан за " уредник " на контрабандата, е бил хванат на летището в Истанбул, до момента в който се е опитвал да избяга, придаде организация Ихляс.

Амбарлъ е оживено пристанище от европейската страна на Истанбул, което служи като център за товарни кораби. Митническите чиновници и полицията за битка с опиатите са иззели тонове опиати от кораби, идващи в пристанището в предишното, изключително от страни от Южна Америка.

Турция е директен маршрут за контрабандистите на опиати, настоящи сред Азия и Европа. Наркотиците от Азия се внасят контрабандно в Европа през Турция, до момента в който синтетичните опиати, създадени в Европа, се внасят контрабандно в Близкия изток. Страната обаче ускори напъните си за унищожаване на трафика на опиати, от който печелят терористични групи и интернационалните банди.

През юли близо 20 000 обвинени са били арестувани в над 15 000 общонационални интервенции за битка с опиатите, съгласно данни на вътрешното министерство на Анкара. Заедно с 1,7 тона канабис и 242 кг хероин, силите за сигурност иззеха към 30 000 хапчета каптагон през юли, при интервенции на разнообразни места в Турция.

Каптагонът, основан през 60-те години на предишния век като опция на други синтетични опиати, се популяризира извънредно в Близкия изток през последните години. Има данни, че няколко терористични групи, в това число Ислямска страна (Даеш), печелят от търговията с него.

Голяма част от каптагона се създава в Сирия и Ливан и се придвижва контрабандно до главния потребителски пазар в Персийския залив. Използва се от свръхбогатите в Саудитска Арабия като хапче за празненства. То също се използва и от въоръжени бойци поради чувството за непобедимост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР