Турският министър на отбраната Хулуси Акар е заявил, че съществува

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар е заявил, че съществува
Коментари Харесай

Турция: Плаващите мини може да са пуснати умишлено, за да влязат миночистачи на НАТО в Черно море

Турският министър на защитата Хулуси Акар е декларирал, че съществува съмнение, че плаващите мини в Черно море може да са били пуснати съзнателно в границите на проект, целящ миночистачи на НАТО да влязат в морето, заяви в. " Хюриет ".

" Ние имаме съмнения за това дали мините не са били пуснати съзнателно. Може би тези мини са били пуснати в границите на проект за миночистачи на НАТО да влязат в Черно море ", е показал Акар в изявление тази седмица пред Централния изпълнителен съвет на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, в което е показал информация за отбранителната индустрия и развитията по отношение на войната в Украйна.
Министърът е показал, че възможният проект може би е целял да се окаже напън върху Турция, само че е подчертал, че Анкара е решена да съблюдава разпоредбите на конвенцията от Монтрьо.

" Няма да пуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във войната ", е изтъкнал Акар.

" Ние не знаем кой е оставил тези мини в Черно море. Те са съветско произвеждане, само че въпросът за това коя страна ги е оставила, се проверява. Появяват се информации, че има към 400 мини. Ние организирахме диалози с управляващите в България и Румъния. Те също реализират мониторинг ", е показал Акар.
Той е изтъкнал също, че обикновено тези мини се заключват, когато се откъснат от въжето, само че при мините, унищожени от турските екипи, се е видяло, че няма такава система. " Значи дали може да са били оставени по този начин съзнателно? Ние проверяваме ", е декларирал Акар.

От края на март насам екипите на турската подводна защита са обезвредели три плаващи мини.

Турското министерство на защитата заяви тази седмица, че военноморските сили на Турция са засилили превантивните действия по разкриване и неутрализиране на възможни плаващи мини в Черно море в подтекста на нашествието на Русия в Украйна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР