Турският композитор Мехмет Немутлу пристига за световната премиера на свое

...
Турският композитор Мехмет Немутлу пристига за световната премиера на свое
Коментари Харесай

Турски композитор пристига за световна премиера на свое произведение в Перник

Турският композитор Мехмет Немутлу идва за международната премиера на свое произведение в Перник, заяви на Българска телеграфна агенция диригентът на Камерен оркестър „ Орфей “ маестро Райчо Христов.

Както Българска телеграфна агенция осведоми, тя ще се състои на 10 ноември в Двореца на културата и е част от втория Балкански фестивал на камерната музика „ Духовни мостове “, който се организира в града. Творбата ще бъде изпълнена от едни от най-хубавите музиканти в жанра, уточни маестро Христов.

Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано, написан от композитора, ще бъде изсвирен за първи път от Мартин Павлов – флейта, Росен Идеалов – кларинет, Сара Паносян – цигулка, Георгита Бояджиева – виолончело и Иван Керековски – пиано.

Мехмет Немутлу е роден през 1966 година Учил е комбинация в Държавната консерватория на университета в Анкара и в Истанбулската държавна консерватория към Университета за изящни изкуства „ Мимар Синан “. Защитава докторантура през 2002 година

Излъчвал е седмични радиопрограми в Ачик Радио и модерирал постоянни полемики в културния център „ Япи Кредъ “. През ноември 2008 година е поканен като композитор в резиденция на Международен център за композитори – Готланд, Швеция. От 1994 година той е член на факултета в катедрата по комбинация и доктрина на Истанбулската държавна консерватория към Университета за изящни изкуства „ Мимар Синан “, където е професор от 2014 година Той също по този начин е съавтор, съредактор и преводач на няколко книги за „ доктрина на рецепцията “ и „ поетика “ на музиката и създател на доста публикации и есета.

Мехмет Немутлу е притежател на първа премия в състезанието за комбинация на клуба на Измир Сороптимист през 1990 година След това през 1995 година получава първа премия в турския отдел на състезанието „ Млади композитори в Лайпциг “. Неговите творби, в това число най-вече композиции за камерен отбор, са изпълнявани необятно в Турция и в чужбина. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР