Турският журналист Бюлент Мумай е един от първите задържани журналисти

...
Турският журналист Бюлент Мумай е един от първите задържани журналисти
Коментари Харесай

Журналистът Бюлент Мумай за свободата на словото в Турция и промените след опита за преврат

Турският публицист Бюлент Мумай е един от първите арестувани публицисти след опита за боен прелом. След това е освободен, а в този момент живее в Германия. Дълги години работи във вестник „ Хюриет” и дава отговор на онлайн изданието му.

В особено изявление за Кристина Баксанова той описа за прекарванията си и за това по какъв начин се е трансформирала родната му страна.

„ Това, което ни сплотява и това, което ни разделя, е повече от една река” – по този начин стартира в рубриката „ Писма от Истанбул” на турския публицист Бюлент Мумай в немския вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” през юли 2016 година

В същия ден е оповестена втора публикация със заглавието „ Ние не мълчим, ние сме на линия”. Излиза и трета, само че този път на редакцията. От нея излиза наяве, че Бюлент Мумай е задържан.

„ Една заран мой другар ми позвъни в 5 ч. и ми сподели: Полицията идва за теб! Попитах го: Защо, какво? А той ми отговори, че ще бъда задържан, тъй като управляващите считат, че съм част от военното придвижване и че оказвам помощ на гюленистите. Аз съм на 40 години и това беше най-шокиращото нещо, което ми се е случвало. Не става въпрос за това, че полицията те задържа. Ако си публицист в Турция, това може да се случи всеки ден, само че в никакъв случай не съм предполагал, че могат да ме обвинят, че съм част от Хунта или че съм помагал на гюленистите. Аз съм един от хората, които бяха против гюленистите, когато те бяха дружно с Ердоган. Как може да съм част от тях?! Още настръхвам, когато ви приказвам за това, тъй като не мога да приема такова обвинение”, споделя Бюлент Мумай.

Той е измежду първите арестувани 21 публицисти след опита за боен прелом.

Дълги години работи във вестник „ Хюриет” и дава отговор на онлайн изданието му. Отразява гражданските митинги в Истанбул и е сериозен към властта. Отличен е с интернационалните призове за публицистика, само че поради острото си перо губи работата си във вестника.

Бюлент е и измежду тези, които издигат глас в отбрана на арестуваните публицисти от най-старото печатно издание в Турция – „ Джумхюриет”. Сред тях и един от първите задържани – Джан Дюндар.

„ Джумхюриет” бе първият вестник, който намерено подлагаше на критика гюленистите – като да вземем за пример пишеше кой разрешава на гюленистите да заема позиции в армията.Този вестник през днешния ден е упрекнат, че е прогюленистки и това е необяснимо. Единствената причина бе да бъде заглушена опозицията. Ние постоянно критикувахме гюленистите, само че несъмнено и Ердоган. И мисля, че това не му харесваше. Той не харесваше това, че подложен на критика и употребява преврата, с цел да разбие цялата опозиция”, споделя Бюлент Мумай.

Арестът му предизвика интернационален отзив. Социалните мрежи избухват с постове в негова отбрана.

Един от първите непознати публицисти, който споделя за арестите и за Бюлент е кореспондентът на вестник „ Ди Велт” Дениз Юсел. Няколко дни по-късно Бюлент е на свободата.

Но през февруари тази година Дениз Юсел е арестуван със същите обвинявания като на множеството турски публицисти – за агитация на терористични организации. Така този, който оказва помощ на Мумай да излезе на независимост, самичък попада зад решетките и към момента е там.

„ Срещахме се постоянно. Той е мой другар в Истанбул. Той описа моята история на немското общество, когато бях задържан. Но всъщност… ставам прочувствен когато приказвам за това… Когато ме изправиха един ден пред съда, той беше там и ме чакаше. Дениз е доста значим за мен! А в този момент той е там… като пленник в моята страна… и не го пускат. Мисля, че просто е пленник. Използват го против Германия. Той също има турска кръв, само че го държат като мотив на Турция против Германия”, добавя Бюлент Мумай.

Сега Мумай написа публикации за приятеля си, а Берлин и Анкара изострят тона между тях.

„ Не мисля, че връзките сред Германия и Турция ще се подобрят скоро. Много е значимо в този момент какво ще се случи в идващия епизод. Всички са доста любопитни. Причината е, че Германия е доста значима освен поради дипломацията или връзките с Европейски Съюз. Германия е преди всичко измежду страните, за които ние изнасяме артикули. Така че, в случай че правиш търговия с най-важната страна и връзките се пресечен, това извънредно доста ще повлияе на стопанската система на страната”, споделя Бюлент Мумай.

На срещата на Европейския съвет в края на октомври европейските водачи ще обсъдят дали да спрат договарянията с Турция. За Бюлент това ще е неверна стъпка.

„ Тази концепция не е добра по две аргументи. Първата причина е: не би трябвало да се не помни, че Турция не е господин Ердоган. Половината от Турция го харесва. Видяхме го и на последния референдум. Сега имаме една разграничена ментално страна. Ако спреш договарянията сред Турция и Европейски Съюз, наказваш и останалите хора в страната, които не поддържат Ердоган и настоящето държавно управление.

Втората причина е, че в случай че прекъснеш внезапно връзката сред Германия и Турция, по този начин насърчаваш Ердоган и всичките му последователи за още дейности – да вземем за пример Турция да се сближи повече с Русия, желаят ли това, или с Китай – и това ли желаят?! Аз персонално не желая това. Разбира се, има хора в Европа и в Турция, които желаят моята страна да е част от Изтока. Аз мисля, че Турция би трябвало да си остане Турция – мост сред Изтока и Запада. Затова не би трябвало да се режат връзките сред двата континента”.

Вече година Бюлент Мумай е в Германия и продължава да написа за своята графа „ Писма от Истанбул”.

– Всички германци наблюдават и четат какво политически се случва в Турция, а аз се пробвам да им покажа по какъв начин се трансформира животът на елементарните хора в Истанбул.

– Как се промени Турция през тази една година?

– Много се промени. Ако ме питаш персонално, не мога да позная родината си. Всеки ден се случват страшни неща. Не приказвам за детонации, терористични офанзиви или други такива неща. Начинът на живот в Турция се промени доста внезапно и радикално. Например, трансформираха цялата просветителна система. Вече не можеш да приказваш за Дарвин. В образователните часове към този момент не се приказва за човешката еволюция. Но всеки, който е на 12 години учи джихад. Само това демонстрира какво желаят да създадат в страната. Те желаят да трансформират идващото потомство и за жал бъдещото на страната и на обществото.

– Мислиш ли, че ще съумеят?

– Много сложен въпрос. Да предсказваш нещо за Турция е на най-трудното нещо. Не може да се каже на следващия ден какво ще се случи в Турция. Не мога да кажа дали ще съумеят или не. Ако погледнете към историята – най-после постоянно губят. Накрая властническите режими губят, само че ние страдаме до момента в който те изгубят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР