Турският Червен полумесец изпращанай-голямата си пратка помощза Газа досега, съобщава

...
Турският Червен полумесец изпращанай-голямата си пратка помощза Газа досега, съобщава
Коментари Харесай

Турция изпраща на Газа най-големия пакет хуманитарна помощ досега

Турският Червен полумесец изпращанай-голямата си пратка помощза Газа до момента , оповестява " Ройтерс ".

Кораб с към 3000 тона храна, медикаменти и съоръжение се насочва към египетското пристанище Ал-Ариш, от кое място помощта ще бъде превозена до анклава, предава News.bg.

Турция, която остро подлага на критика Израел за военната му атака в Газа и поддържа ограниченията странатада бъде съдена за геноцид в Световния съдмногократно призоваваше за преустановяване на огъня и предизвести за следствията, в случай че не може да се реализира успокоение до свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който стартира в неделя.

" Помощта, която ще бъде доставена в Газа с поддръжката и съдействието на египетския Червен полумесец, ще поддържа живи очакванията на палестинците в навечерието на Рамадан ", съобщи посланикът на Турция в Кайро Салих Мутлу Сен.

Ръководителят на Червения полумесец Фатма Мерич Йълмаз съобщи, че корабът ще извърши две пътувания до Египет, с цел да достави помощта, огромна част от която е събрана посредством дарения.

След това филантропичната пратка бъде превозена в към 200 камиона до граничния град Рафах в Газа, където над един милион души са намерили леговище. Помощта включва брашно, хигиенични артикули, подготвени храни, коли за спешна помощ и портативни кухни.

" Имаме съвсем задоволително събрана помощ, с цел да натоварим и втория транспортен съд ", уточни Йълмаз. " След като корабът се върне тук, ще го натоварим още веднъж и по-късно той ще отплава наново към 26 март покрай средата на Рамадан ".

Турция към този момент изпрати хиляди тонове помощ на Египет за снабдяване в Газа.

За разлика от своите западни съдружници и някои страни от Персийския залив, Анкара не смята палестинската формация " Хамас ", ръководеща Газа, за терористична организация.

Хуманитарната обстановка е най-тежка в северната част на анклава , който е отвън обсега на филантропичните организации. Достъпът до хранителни артикули е отразян до цели сектори от територията, а лимитираните доставки на помощ за останалата част от Газа нямаляха още повече през последния месец.

Миналата седмица Съединените щати започнаха даизпращат помощ на Газа по въздухкато Нидерландия, Франция и други страни способстваха за акцията. Засега Турция не е изразила предпочитание да се причисли към въздушната поддръжка. Служител на турското министерство на защитата заяви, че напъните на Анкара за оказване на помощ за Газа по въздух ще продължат през Египет и Йордания в сходство с потребностите и настояванията.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР