Турските власти издадоха заповед за задържане на 68 военнослужещи заради

...
Турските власти издадоха заповед за задържане на 68 военнослужещи заради
Коментари Харесай

Турция арестува 68 военни за предполагаеми връзки с Фетхуллах Гюлен

Турските управляващи издадоха заповед за задържане на 68 военнослужещи поради хипотетични връзки с живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен, апетитен от Анакара като уредник на несполучливия опит за държавен прелом през 2016 година, съобщи Ройтерс, цитирайки държавната Анадолска организация.

Сред тях са 19 настоящи военни, 22 полковници и 27 лейтенант полковници, служили в 19 провинции на страната, в това число и столицата Анкара.

Източник на Анадолската организация твърди, че от прокуратурата в Анкара разполагат с доказателства, че оповестените за задържане са имали контакт с поддръжници на  Фетхуллах Гюлен.

След опита за прелом, при който починаха 250 души и повече от 2000 бяха ранени, в Турция бе оповестено изключително състояние, което докара до всеобщи чистки в държавните институции. От тогава до през днешния ден турските управляващи са арестували повече от 160 хиляди души, а съвсем още толкоз държавни чиновници са били уволнени или отстранени от работа.

Критиците на турския президент Реджеп Ердоган го упрекват, че употребява несполучливия прелом като предлог в поддръжка на репресивни ограничения против инакомислещите и съперниците на неговото ръководство, до момента в който от Анкара настояват, че ограниченията са от основно значение за отбраната на националната сигурност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР