Турските съдебни власти отново искат да съдят българските граничари за

...
Турските съдебни власти отново искат да съдят българските граничари за
Коментари Харесай

Турция пак иска обяснение от наши граничари заради убит бракониер

Турските правосъдни управляващи още веднъж желаят да съдят българските граничари за случая от 17 април 2008 година, при който почина техен нарушител на калкан в наши води. В петък сутринта четиримата някогашни към този момент чиновници Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов получиха призовки от Къркларели да се явят на 16 юли в бургаския съд, с цел да получат документите по делото с обвинителния акт. Искането е те да бъдат екстрадирани в Турция и там да бъдат съдени.
Призовките от Турция идват 9 години откакто Военно-апелативния съд напълно оправда Михаил Цонков, чийто оръжие гръмна при сбиване с бракониера Ерджан Ялчън и го рани смъртоносно. Пред 2014 година пъэк Европейяският съд за правата на индивида в Страсбург дефинира случая като трагичен и дефинира като неприемлива жалбата от околните на убития турски риболовец.
"Като гръм от ясно небе ни пристигна тази призовка. Веднъж към този момент давахме показания, преведоха ги и ги пратиха в Турция. Оттогава до момента нищо не се е трансформирало ", разяснява пред "24 часа " Михаил Цонков. И напомни, че страната в лицето на основния прокурор Сотир Цацаров е застанала зад тях, само че все пак турската страна не е прекратила делото.
При това състояние не можем да бъдем спокойни, добави той.
Защитник на някогашните граничари е бургаският юрист Росен Кожухаров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР