Турските инвестиции в България са в размер на близо 1

...
Турските инвестиции в България са в размер на близо 1
Коментари Харесай

Турция е инвестирала 1 млрд. евро в България за 20 години

Турските вложения в България са в размер на близо 1 милиарда евро за последните 20 години. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов, който откри, взаимно с министъра на търговията на Република Турция Рухсар Пекджан, Българо-турски бизнес конгрес в София. На събитието присъединяване взеха близо 500 представители на компании от двете страни от секторите строителство, селскостопанство, туризъм, ИКТ и други

Министърът на стопанската система уточни, че за последните 10 години единствено по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани 17 капиталови планове на сдружения, чийто капитал е благосъстоятелност на турски компании. „ Инвестициите по тези планове възлизат на над 350 млн. евро и са разкрили над 2500 нови работни места “, добави той, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Караниколов акцентира, че секторите автомобилна индустрия, машиностроене, електроника и електротехника, осведомителни и информационни технологии, дават необятни благоприятни условия за коопериране сред български и турски компании. „ Успешни партньорства могат да бъдат осъществени и в области като хранително-вкусовата, химическата, текстилната, дървопреработвателната индустрия “, посочи икономическият министър.

По думите му Турция е непроменяемо измежду водещите търговски сътрудници на България, а капацитетът за разширение на двустранните връзки е извънредно огромен.

Министърът на търговията на Република Турция госпожа Рухсар Пекджан сподели от своя страна, че ще продължи дейната взаимна работа за увеличение на стокообмена и вложенията сред двете страни.

По време на събитието двамата министри подписаха Меморандум за съгласие сред Българска организация за вложения и Invest in Turkey, който интензивно да подкрепи взаимоотношението сред двете организации по отношение на привличане на вложения. По този метод ще се разшири правното съображение, належащо за активизиране на двустранното партньорство и ще се обезпечат условия за стимулиране на бизнеса сред двете страни. Целта е меморандумът да се трансформира във значим механизъм за поддръжка на бизнеса и да докара до повишаване на двустранните вложения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР