Турски военни самолети в четвъртък и петък са нарушили гръцкото

...
Турски военни самолети в четвъртък и петък са нарушили гръцкото
Коментари Харесай

Гърция обвини Турция в нарушаване на въздушното пространство

Турски военни самолети в четвъртък и петък са нарушили гръцкото въздушно пространство десетки пъти и прелетели над три гръцки острова. Това оповестиха от Генералния щаб на националната защита на Гърция, прочетено по гръцкия публичен ефирен канал ERT-1.

От гръцка страна се показва отвращение, че " Турция продължава провокативните си дейности, макар съществуващите ограничения за създаване на доверие сред двете страни, които плануват попречване на военни дейности на огромни национални и религиозни празници ".

Ден преди този момент министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис взе участие в церемонията по водосвет на остров Агиос Ефстратиос, обичайната за празника на Богоявление в Гърция, а по-късно посети авиобазата на остров Лемнос. През това време Турция е направила 37 нарушавания на гръцкото въздушно пространство, 35 от които са осъществени от самолети за електронна битка CN-235 и още две от изтребители F-16, написа вестникът.

Според Генералния щаб има нарушавания във въздушното пространство на Гърция над североизточната, централната и югоизточната част на Егейско море.

Във всички случаи гръцките военни самолети се подвигат по паника, с цел да прихванат турски самолети, което в сходство с интернационалната процедура принуждава нарушителите да изоставен гръцкото въздушно пространство, подчертаха от Генералния щаб.

Това е следващо проявяване на тлеещото от години напрежение сред страните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР