Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб,

...
Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб,
Коментари Харесай

Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб

Турски боен транспортен съд е отправил предизвестие към гръцки проучвателен транспортен съд, с цел да не му разреши да навлезе в териториалните води на страната. Това оповестиха от Министерството на защитата в Анкара, написа Kathimerini.

Инцидентът се случва година, откакто напрежението в Източното Средиземноморие заплаши да ескалира в открит спор сред съседите и съдружниците от НАТО.

Проучвателният транспортен съд Nautical Geo се е изправил пред фрегата „ Оруч Реис " при опит за влизане в континенталния шелф на Турция, оповестяват още от министерството.

„ Въпросният транспортен съд беше предизвестен по радиото да не влиза в турския шелф. Нямаше физическа интервенция ", се споделя още в известието на Министерството на защитата.

Анкара осъди „ противозаконната, провокативна и експанзионистична самодейност на Гърция " под прикритието на научни проучвания и съобщи, че Турция е „ решена да пази своите права и ползи ".

Министерството не оповестява по кое време се е случил случаят, само че услугите за морско следене дават информация, че плаващият под флага на Малта Nautical Geo е дебаркирал в сряда в пристанището на Ираклио на остров Крит.

В коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации гръцкият външен министър Никос Дендиас осведоми европейските си сътрудници по отношение на дейностите на турски военни кораби. Според дипломатически източници Дендиас, е споделил на сътрудниците си за „ неприемливия ход " на турския боен транспортен съд, който е „ тормозил " кораба под флага на Малта, до момента в който той е провеждал научни проучвания в гръцкия континентален шелф - според гръцко-египетската морска договорка от 2020 година - в регион на 10 морски благи източно от Крит.

Гърция и Турция се състезават за изследване на запасите от газ в Източното Средиземноморие на фона на нескончаем спор за съответните им териториални води.

Миналата седмица Атина издаде предизвестие, че Nautical Geo ще работи наоколо до източния бряг на Крит.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР