Турски съд освободи международно уважаван медик, който призова за разследване

...
Турски съд освободи международно уважаван медик, който призова за разследване
Коментари Харесай

Турция освободи международно уважаван медик и критик на Ердоган

Турски съд освободи интернационално почитан доктор, който прикани за следствие на хипотетичното потребление на химическо оръжие от армията против кюрдските бойци в Ирак.

Ръководителят на Турската здравна асоциация Себнем Корур Финчанчи беше арестувана и вкарана в пандиза през октомври за това, че в телевизионно изявление посочи изказвания, които за първи път се появиха в медии, близки до Кюрдската работническа партия (ПКК).

Групировката твърди, че 17 нейни бойци са починали при турски офанзиви с химическо оръжие в планините на Северен Ирак през същия месец.

Анкара и западните ѝ съдружници считат ПКК за терористична организация.

Нейните медии са неразрешени в Турция, а изказванията ѝ се отхвърлят еднопосочно от Анкара.

Наказателен съд в Истанбул призна Финчанчи за отговорна в разпространение на " терористична агитация " - обвиняване, по което може да получи 7,5 години затвор.

Той обаче я осъди на по-малко от три години затвор и подреди незабавното ѝ освобождение.

В Турция хората, които са наказани на по-малко от четири години, нормално се слагат под правосъден контрол, само че им се разрешава да излязат на независимост.

Присъдата донесе необичаен крах на прокурорите в страна, в която хиляди политически съперници на държавното управление - доста от тях кюрди - тънат зад решетките.

Финканчи е деец, специалист по правосъдна медицина, която е сътрудничила на интернационалните организации при предходни следствия за възможни военни закононарушения.

Нейното телевизионно изявление разгневи турската войска и беше наказано персонално от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турският водач упрекна Финканчи, че " приказва на езика на тероризма ", а Министерството на защитата назова мненията ѝ " клюка ".

Работа с Организация на обединените нации

Процесът е съпроводен от засилени ограничения за сигурност и мощно наличие на полицията за битка с безредиците както в постройката на съда в Истанбул, по този начин и отвън нея.

Финканчи съобщи пред съда, че не чака обективен развой.

Тя цитира турско социологическо изследване, съгласно което " един на всеки двама души счита, че хората са в пандиза въз основа на това, което мислят ".

Медицинската асоциация на Финканчи в предишното е подкрепяла опозиционни дела и е била в спор с държавното управление на Ердоган.

Тя подлага на критика дейностите на Министерството на здравеопазването по отношение на пандемията и провежда митинги с искане за по-добро възнаграждение.

Сдружението твърди, че всички 11 членове на изпълнителния му комитет са разследвани за евентуално " участие в терористична организация ".

През 2016 година самата Финчанчи беше арестувана за малко, тъй като се появи като гост-редактор на дребен вестник, четен от кюрдската общественост в Турция.

Но съдействието ѝ със правосъдни специалисти, работещи с Организация на обединените нации тук-там като Босна, притегли интернационалното внимание към процеса.

Германският комисар по правата на индивида Луиза Амтсберг назова Финчанчи " един от най-смелите гласове на Турция ", а водещи международни правозащитни групи желаеха нейното освобождение.

" Решението по този политически стимулиран развой е незаслужено и би трябвало да бъде анулирано при обжалване ", написа в Туитър основаната в Дъблин правозащитна група Front Line Defenders, откакто Финканчи беше приета за отговорна.

" Добре е, че Финканчи е освободена от предварителния арест, само че тя не би трябвало да прекарва повече време зад решетките! "

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР