Турски съд осъди 14 журналисти и шефове в опозиционния в.

...
Турски съд осъди 14 журналисти и шефове в опозиционния в.
Коментари Харесай

Турски съд праща в затвор журналисти от опозиционен вестник

Турски съд осъди 14 публицисти и шефове в опозиционния в. „ Джумхуриет “ за това, че помагали на сложени отвън закона „ терористични “ организации, като оневини трима от подсъдимите, заяви Ройтерс.

Съдът в Силиври, край Истанбул, даде късно в сряда присъди от две години и половина затвор до седем години и половина на чиновниците на вестника. Друг обвиняем, който не е член на редакцията, получи 10 години затвор за дейностите си в Туитър.

Ахмет Шък – прочут публицист, получи 7,5 години затвор.

Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе наказан, само че бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите, заяви Агенция Франс Прес. Другите наказани публицисти бяха освободени под гаранция на по-ранен стадий от правосъдния развой.

Подсъдимите са упрекнати в съдействие с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който съгласно Анкара е провел несполучливия опит за държавен прелом от юли 2016 година

Вестникът, който е мощно сериозен към президента Реджеп Ердоган, отхвърля тези обвинявания и ги дефинира като неуместни. Според „ Джумхуриет “ правосъдният развой е политически стимулиран и има за цел да смълчи една от последните самостоятелни медии в Турция.
В последната ранглиста на свободата на медиите, оповестена тази седмица от „ Репортери без граници “ Турция е на 157-о място от 180, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР