Турски археолози откриха мястото на прочутата битка при Манцикерт, с

...
Турски археолози откриха мястото на прочутата битка при Манцикерт, с
Коментари Харесай

Откриха мястото на историческа битка, сложила началото на края на Византия

Турски археолози откриха мястото на фамозната борба при Манцикерт, с която стартира дългата рецесия на Византия и възходът на селджукските турци, които след това основават Османската империя. Значението на това изобретение бе обяснено от Юрий Кулешов , началник на военноисторическия отдел на музея-защитен комплекс " Куликово поле ".

Битката при Манцикерт (днес - турският град Малазгирт) с е организира на 25-26 август 1071 година Селджукските турци нанасят тежко проваляне на византийците, макар численото им предимство. Единственият случай в историята, когато византийски император попада в плен: Роман IV Диоген съумява да откупи живота си единствено посредством съществени териториални отстъпки.

Протичането на борбата и даже точното ѝ местонахождение от дълго време са предмет на с порове сред откривателите. Резултатите от началния стадий на турския народен план за разкриване на мястото на тази борба бяха показани за първи път пред интернационалната научна общественост на конференция в музея-резерват " Куликово поле ".

Разкопките на мястото на борбата стартират в средата на лятото на 2021 година, като преди този момент турските откриватели работят по локализирането на мястото на борбата. При разкопките към този момент са открити 336 железни артефакта , като върхове на стрели и копия, подкови, гвоздеи, монети и кръстове.

" Както византийското, по този начин и турското военно дело от края на първото и второто хилядолетие от н.е. са доста едва проучени, по тази причина научната общественост разпорежда огромни очаквания на разкопките на бойното поле при Манцикерт. Но същият проблем затруднява и вярната атрибуция на находките - археолозите просто не знаят сигурно какви типове оръжия и екипировка са били в послание по това време ", изяснява Кулешов.

Според Аднан Чевик, началник на разкопките, турските археолози са почнали изследване на повърхност от 150 кв. км от село Гюлкору до град Малазгирт. Учените се надяват да открият местонахождението на лагерите на двете армии - местата, които са най-богати на артефакти.

" Тази борба подкопава мощта на Византийската империя и отваря пътя на турците към Мала Азия. Това е и събитието, което е катализатор на кръстоносните походи , защото обуславя загубата на християнската власт в Близкия изток ", споделя Кулешов.

В хода на изследванията археолозите основават карта на находките. Това ще обясни редица детайлности, които нормално не са отразени в средновековните писмени източници, изясняват учените. Съществува възможност тези детайлности да трансформират доста визията за хода на борбата. Историческото събитие е обект на огромно внимание в Турция, в това число на скорошен военноисторически филм, озаглавен " Манцикерт, 1071 година "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР