Турската централна банка повиши отново основната си лихва за шести

...
Турската централна банка повиши отново основната си лихва за шести
Коментари Харесай

В опит да спре обезценяването на лирата, Турция вдигна основната лихва до 40%

Турската централна банка увеличи още веднъж главната си рента за шести следващ месец до 40% - най-високото равнище, откогато турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт. Банката увеличи главния си лихвен % с 5 процентни пункта по отношение на предишния месец, като се пробва да се пребори с инфлацията, която съгласно формалните данни доближи 61% предишния месец. Жителите на Истанбул описват, че жителите са в неразбиране след известието. Според тях това не е действителната инфлация, което афишира Турският статистически институт.
Виждам, че Централната банка се бори, прави всичко допустимо. Като усилва лихвените проценти, тя се пробва да поддържа постоянни валутните курсове и се бори против инфлацията. Виждам, че тя усилва лихвените проценти по един съдбоносен метод. Досега не сме видели инфлацията да понижава, само че съм обнадеждена за бъдещето.
Ясемин Гюнай, учителка

Президентът Реджеп Тайип Ердоган от дълго време е последовател на политика на понижаване на лихвените проценти за битка с инфлацията и е уволнявал шефове на централни банки, които са се противопоставяли на политиката за събаряне на лихвите. Това опонира на обичайното икономическо мислене и мнозина упрекват необикновените способи на Ердоган за икономическите разтърсвания, които включват валутна рецесия и внезапно повишаване на инфлацията. През последните години турската стопанска система претърпя поредност от рецесии. След преизбирането на Ердоган през май той назначи нов стопански екип, който бързо се насочи към смяна на предходната му политика на поддържане на ниски лихвени проценти.

Централната банка на Турция усили главния лихвен % от 8,5 % на 15 % за първи път през 2021 година и даде обещание по-строга парична политика и надзор на инфлацията. Това бе първото повдигане на лихвата, осъществено от новия началник на централната банка Хафизе Гайе Еркан.

Инфлацията доближи 24-годишен връх от 85% предходната година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР