Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихва с шоковите

...
Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихва с шоковите
Коментари Харесай

Отново шоково повишение на основната лихва в Турция

Турската централна банка увеличи изненадващо главната си рента с шоковите 500 базисни пункта (5 процентни пункта) до равнище от 40%. Същевременно се отбелязва, че темпото на шоково " стягане " на паричната политика ще бъде забавено, като този цикъл ще бъде приключен скоро, заяви Reuters.

" Комитетът по паричната политика реши, че настоящото равнище на " стягане " на паричната политика е много покрай равнището, належащо за определяне на курс на намаляване на темпа на инфлацията ", обявиха от Централната банка след края на съвещанието си през днешния ден.

Новото нападателно повдигане на главните лихви изненада доста икономисти и анализатори, които чакаха много по-умерено покачване - с към 250 базисни пункта.

След като завоюва изборите, президентът Ердоган избра някогашния банкер от Уолстрийт, Хафизе Гайе Еркан, за началник на Централната банка на страната. Тя вкара внезапен " противоположен завой " в тогавашната политика на банката, с цел да облекчи стопанската система на страната, намиращата се под стрес от изчерпаните валутни запаси и възходящите инфлационни упования.

" Темпът на " стягане " на паричната политика ще се забави и цикълът на " стягане " ще бъде приключен в къси периоди, само че натоящата парична политика ще се поддържа толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се обезпечи устойчива ценова непоклатимост към целевото равнище на инфлацията от 5% ", декларират още Централната банка.

Инфлацията в Турция за октомври на годишна база се увеличи до 61,36%, като се чака тя да продължи на нараства и през идната година (макар и с по-бавни темпове).
 Шоково покачване на главната рента в Турция
Шоково покачване на главната рента в Турция

Това е най-високото равнище на главната рента от 2019 година насам
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР